Съдът постанови, че използването на Covid Safe Ticket (CST) във

...
Съдът постанови, че използването на Covid Safe Ticket (CST) във
Коментари Харесай

Съдът във Валония обяви използването на зелен сертификат за незаконно

Съдът постанови, че потреблението на Covid Safe Ticket (CST) във Валония е нелегално и подреди на района да заплаща наказателна клауза от 5000 евро дневно, в случай че не спре да постанова потреблението му, заяви преди дни уеб сайтът The Brussels Times. Валония е един от трите района на Белгия с център Намюр. 
Решението е взето на първа инстанция от съда в Намюр, като чиновниците на Темида са се произнесли в интерес на ищеца - организацията с нестопанска цел „ Notre bon droit “ (NBD), която работи и във Франция, и в Квебек в Канада - против използването на „ зелени документи " в района.
„ Съдът се произнесе в наша изгода, като призна, че CST не зачита правилото на пропорция “, сподели основателката на организацията Изабел Дюшато. Като част от решението си съдът даде аргументация, че мярката за ограничение на свободата наподобява непропорционална на преследваните цели. Съдът се произнесе, че решението на района може да е в нарушаване на европейското право.
Регионът на Валония в този момент би трябвало да предприеме ограничения за поправяне на обстановката, до момента в който не бъде направена преценка за изгодите от CST. Една седмица след съобщаването на решението на съда, на района се постанова санкция от 5000 евро дневно, като би трябвало да се заплатят и правосъдните разходи на NBD.
От управата на Валония реагираха на решението с изказване, че „ не се анулира валонския декрет и CST остава използван във Валония ". От там прибавиха, че ще апелират решението.
От няколко месеца NBD се бори против въвеждането на CST - документа, доказващ, че обещано лице е било изцяло имунизирано, разполага с неотдавна изработен негативен тест за ковид или е възобновено от инфекцията през последните шест месеца. „ Зеленият паспорт " е нужен, с цел да получи човек достъп до питейни заведения, заведения за хранене и фитнес зали в цяла Валония от 1 ноември, когато стана наложителен и в цяла Белгия.
Организацията съумя да получи краткотрайно прекъсване на потреблението на CST за контролиране на достъпа до Европейския парламент, макар че това се отнасяше единствено за хора, които са подали несъгласие в Общия съд на Европейския съюз. NBD също по този начин подаде иск за краткосрочна анулация на мярката пред съда в Брюксел. Заседанието е планувано за 8 декември 2021 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР