Съдът отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията за

...
Съдът отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията за
Коментари Харесай

Съдът отмени решението на КЗК за сделката на Еврохолд с ЧЕЗ

Съдът анулира решението на Комисията за защита на конкуренцията за възбрана на договорката сред чешката ЧЕЗ и българската компания "Еврохолд ". Магистратите от Административния съд - София област потвърдиха очевидното - антимонополната комисия е претупала разглеждането на покупко-продажбата и не е дала солидни причини за отхвърли си. И връщат проблема в Комисия за защита на конкуренцията за ново изговаряне. Все отново комисията има 14-дневен период, в който вероятно да апелира това. Но ще би трябвало да заплати правосъдните разходи дотук по делото - малко над 10 000 лв..
Чешката ЧЕЗ направи серия несполучливи опити да се отърве от активите си в България. Първо антимонополният регулатор забрани на "Интерком " на Гинка Върбакова да завърши договорката, а по-късно отхвърли и на надалеч по-сериозния претендент - финансовата група "Еврохолд ".
За обмен са седем компании от фамилията на ЧЕЗ у нас - "ЧЕЗ България “, „ ЧЕЗ Разпределение България “, „ ЧЕЗ Електро България “, „ ЧЕЗ Трейд България “, „ Фри Енерджи Проджект Орешец “, „ Бара Груп “ и „ ЧЕЗ Информационни и информационни технологии България “.
Миналата есен Комисия за защита на конкуренцията отхвърли проектосделката с "Еврохолд ", като сложи връх по бързо изговаряне. В началото на октомври 2019-а регулаторът самичък разгласи, че стартира "задълбочено изследване ", което по принцип продължава с месеци. Но в този случай "задълбочаването " лиши на Комисия за защита на конкуренцията смехотворните 10 работни дни. Това подхрани съмнения, че комисията е получила разпореждане свише бързо да завърши проблема, освен това с отвод.
Работата на Комисия за защита на конкуренцията се отличи освен със скорост, само че и с издишащи причини. Комисия за защита на конкуренцията изясни, че не позволява договорката, тъй като, в случай че "Еврохолд " придобие активите на ЧЕЗ, можело да злоупотребява с пазарната си мощ и да навреди на съперниците. По-конкретно комисията показва, че един от бизнесите на "Еврохолд " е да издава застрахователни гаранции на търговци на електроенергийната борса, а "ЧЕЗ Трейд ", а и "ЧЕЗ Електро " са точно търговци на ток.

Без казус
"Съдът споделя изложеното в жалбите мнение, че въпреки и официално Комисия за защита на конкуренцията да е издала решение за започване на задълбочено изследване, извършеното такова не носи нито един от процесуалните белези на същото. В този смисъл, следва да се одобри за обосновано въведеното несъгласие, че на практика Комисия за защита на конкуренцията е прескочила цялата фаза на задълбоченото изследване, с което невиждано е накърнено правото на отбрана на участващите в концентрацията сдружения ", се споделя в правосъдното решение. И още: "Комисията при постановяване на решението си...е позволила основни нарушавания на административно индустриалните правила, които са довели до постановяване на незаконосъобразно по своята същина решение ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР