Съдът освободи туркиня, която е застреляла и убила съпруга си

...
Съдът освободи туркиня, която е застреляла и убила съпруга си
Коментари Харесай

Съд оправда туркиня, убила мъжа си след години насилие

Съдът освободи туркиня, която е застреляла и умъртвила брачна половинка си след години на принуждение, заяви Агенция Франс Прес. Според магистратите дамата е работила при самоотбрана, съобщи Агенция Франс прес.

Съдебното решение от късно в понеделник в средиземноморския пристанищен град Анталия донесе рядка победа за организациите за отбрана на правата на дамите в Турция.

Това се случва месец, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган предизвика интернационалната възмутеност, като отдръпна Турция от спогодба, ориентирана към битка с насилието, учредено на пола и убийствата на дами.

Мелек Ипек е посрещната от двете си ридаещи дъщери, до момента в който излизала от правосъдната зала, откакто арбитър постановил, че тя има право да се защищава от непрестанно мъчение.

31-годишната туркиня е задържана през януари с натъртвания и рани по лицето. Тя дава показания в съда, че брачният партньор ѝ постоянно ѝ е слагал белезници и я биел с часове, като е заплашвал да убие нея и децата им.

Съдът взе сходни показания от двете дъщери, преди да постанови, че Ипек работи " в самоотбрана ", с цел да отбрани " физическата и половата си целокупност ".

" Изключително е “, сподели Ипек мигове след освобождението си. " Но в никакъв случай не съм желала да стават такива неща. "

Bundan sonra tek gözyaşın sevinçten, bütün sarılışların sadece sevgiden olsun Melek... İyi ki geldin, hoş geldin... Bütün yaralarını hep beraber saralım
— Çağla Akdere (@caglaakdere)

Турските съдилища рядко се произнасят в интерес на дами, които работят в самоотбрана против сътрудниците си насилници. Световната здравна организация откри, че 38 % от дамите в Турция оповестяват, че са били подложени на домашно принуждение от своя брачен партньор или сътрудник.

Групата за отбрана на правата, We Stop Stop Femicide Platform, споделя, че над 300 дами са били убити от техните фамилии или сътрудници в Турция предходната година.

Hoşgeldin

— Nurcan Baysal (@baysal_nurcan)
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР