Съдът определи най-тежкия режим на изтърпяване на присъдата на 18-годишен

...
Съдът определи най-тежкия режим на изтърпяване на присъдата на 18-годишен
Коментари Харесай

Най-тежкия режим в затвора за младеж, изнасилил и убил възрастна жена

Съдът дефинира най-тежкия режим на изтърпяване на присъдата на 18-годишен юноша, ограбил, изнасилил и умъртвил стара жена в Провадия

Варненският областен съд размени режима на изтърпяване на наказването „ отнемане от независимост “  от „ непоколебим “ на най- тежкия - „ специфичен “ на 18 година Осман Ю. През 2019 година Окръжен съд – Варна го призна за отговорен и му дефинира 8 години и 8 месеца затвор, за това, че дружно със Станислав М., като малолетни, са ограбили, изнасилили и умъртвили 77-годишна жена. Когато направили тежкото закононарушение в Провадия през ноември 2017 год.,  Осман бил 14-годишен, а Станислав на 16-години.

Заради възрастта си, двамата почнали изтърпяване на присъдите си в  поправителния дом към Затвора-Враца. След няколко месеца Осман Ю. направил бягство, лишил автомобил и получил нова присъда. В затворническото му досие е посочено, че през юни 2020 година чиновниците на пандиза се наложило да употребят мощ, поради неговото неконтролируемо и нападателно държание, унищожено имущество и заплаха от пострадване на длъжностно лице. Със правосъдно определение били анулирани напълно зачетените му 125 работни дни.

След навършване на пълноправие Осман Ю. бил изместен в Затвора – Варна. Видно от мнението на затворническата администрация, целият интервал на пенитенциарно отнасяне по отношение на него бил белязан от неуважение на наложените ограничавания и липса на мотивация за прекъсване на правонарушенията. Писмено отказал да поставя труд. Последната му оценка на риска от рецидив се повишила на 91 точки - огромна възможност да повтори действията си и висок риск от вреди към обществото и местата за отнемане от независимост.

Осман Ю. имал 7 санкции и нито една премия.  Срещу него са в ход нови две преписки за физическа разпра с други лишени от независимост. Негативната линия в държанието му ескалирала, като за къс интервал от време показал вербална и физическа експанзия, по отношение на други пандизчии и чиновници на институцията. Администрацията на пандиза показва, че „ действията се характеризират с необикновен цинизъм, смелост, надменност, неконтролируема настъпателност и основават заплаха за живота и здравето на останалите лишени от независимост и чиновниците от надзорно-охранителния състав “.

Като взе поради събитията по делото и мненията на страните, Варненският областен съд реши, че са налице неучтивост и методичност в осъществените от Осман Ю. нарушавания на реда и дисциплината, и наложените му с присъдата ограничавания. Според съда той въздейства негативно на останалите лишени от независимост. Анализът на държанието му води до извода, че то съставлява заплаха за живота и здравето на всички към него. Съдът одобри предлагането на началника на Затвора -Варна за законосъобразно и стимулирано, заради което размени режима на изтърпяване на наказването „ отнемане от независимост “ на Осман Ю. от „ непоколебим “ на „ специфичен “.

Определението на Окръжен съд – Варна предстои на обжалване.

През юни тази година съдът дефинира по-тежък режим и на другия съучастник на закононарушението - Станислав М., който изтърпява 10 –годишната си присъда при „ непоколебим “ режим.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР