Съдът не откри доказателства, че варненските лекари са искали подкупи

...
Съдът не откри доказателства, че варненските лекари са искали подкупи
Коментари Харесай

Няма доказателства за фалшиви ТЕЛК-ове срещу лекарите от Варна

Съдът не откри доказателства, че варненските лекари са желали подкупи с цел да издават подправени ТЕЛК решения и ги освободи от ареста.
Няма нито едно доказателство, че четирима варненски лекари, упрекнати, че са част от незаконна група за издаване на подправени ТЕЛК-ове, са желали и получавали рушвет. Това е изводът на Апелативния профилиран съд, а магистратите оставиха без мярка за неотклонение докторите Петко Ников, който е ортопед, кардиоложката Мима Великова и двама членове на ТЕЛК комисията - Ваня Колева и Юлиян Крумов, оповестява Дарик.
В началото на съвещанието прокуратурата внесе нови 5 тома с доказателства, които бяха разпити на очевидци и диалози, записани със СРС. Съдът обаче установи, че те са еднопосочни и на процедура не внасят нови условия.
Братята сирийци Уафик Шахуд, който работи във варненската транспортна болница, и Райан Шахуд, който не е доктор, остават под домакински арест. Те не се явиха на правосъдното съвещание, защото Райан бил болен, а Уафик има право да не участва. Останалите четирима доктори бяха пристигнали в съда и с багаж.
Според магистратите могат да се създадат два извода от събраните досега доказателства. От една страна, съгласно разпитани очевидци по делото, Райан Шахуд твърдял пред тях, че им желае пари, които щял да даде, с цел да се провеждат медицински прегледи, да се издадат по-бързо решения от ТЕЛК, да се приготвят документите. Съдът приема, че е неоспорим факт, че той е познавал доста лекари.
"Недопустимо е 72 часа доктор с 30 години стаж да бъде арестуван с белезници ", разяснява тя след края на съвещанието.
Другата обвинена докторка Ваня Колева, която е пенсионер, само че работи към ТЕЛК, изясни произхода на откритите 20 хиляди лв. в дома й. Тя посочи, че това са пари от продажба на кола и парцел и суми, които е изтеглила от спестяванията си.
Докато течеше правосъдното съвещание основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов и зам.-главният прокурор Иван Гешев организираха работно заседание в Силистра, на което бяха разисквани общи дейности за прекъсване на измамите с ТЕЛК в Силистра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР