Съдът назначи допълнителна съдебно-техническа експертиза по делото с преместваемите обекти

...
Съдът назначи допълнителна съдебно-техническа експертиза по делото с преместваемите обекти
Коментари Харесай

Съдът поиска допълнителна съдебно-техническа експертиза по казуса с преместваемите обекти на Хоризонт

Съдът назначи спомагателна съдебно-техническа експертиза по делото с преместваемите обекти на Хоризонт. Това стана ясно след вчерашното правосъдно съвещание по административно дело №2709/2022 година

Допълнителните експертизи би трябвало да дадат отговор на въпроси, свързани с това, дали парцелите, в които са сложени преместваемите обекти, попадат в Зона А, според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Вещото лице би трябвало да откри и по кое време са сложени въпросните преместваеми обекти.

Moreto.net напомня, делото бе формирано по митинг на Районна прокуратура – Варна, с което се желае оповестяване на незначителност на Разрешение №1/18.01.2022 година на Гл. проектант на Община Варна, с което е позволено на „ Овърсайз - Хоризонт “ АД слагането на 10 бр. преместваеми обекти, ситуирани на територията на два поземлени парцела в Приморски парк, м. Салтанат, гр. Варна.

В началото на правосъдното съвещание съдът отхвърли настояването на Виктор Б., в качеството му на физическо лице да се конституира като заинтригувана страна, тъй като същият е отхвърлен от длъжността на Гл. проектант на Община Варна, а ответната страна по делото се дефинира с оглед длъжността, а не с оглед личността на лицето. Поради това, съдът конституира за ответник в процеса арх. Лидия Ц., която краткотрайно извършва длъжността Гл. проектант на Община Варна.

Съдът рапортува мнението на арх. Лидия Ц., че се отдръпва разрешението за слагане на процесните преместваеми обекти, както и че се отдръпва заповедта на Гл. проектант № 156/14.03.2023 година за корекция на явна фактическа неточност в издаденото позволение №1/18.01.2022 година Поради несъгласието на представителя на „ Овърсайз - Хоризонт “ АД, съдът одобри, че не може да се извърши съответно отдръпване, респективно делото не може да се приключи, тъй като законът изисква единодушие на всички основни и заинтригувани страни.

Съдът изслуша вещото лице и одобри направената съдебна техническа експертиза (съдебно-техническа експертиза), в която се установи, че двата процесни парцела са в околност „ Салтанат “, Приморски парк; територията на парцелите, според кадастралната карта е с устройство „ публичен парк “. Според Общ устройствен план (Общ организационен план), кадастралната карта и кадастралния указател парцелите попадат в Зона А от Закона за устройство на Черноморската крайбрежие. Вещото лице съобщи, че не е правило замерване границите на Зона А. В съдебна техническа експертиза вещото лице твърди, че Варна не е в категорията „ народен курорт “. Поради възражения на страните, съдът насочи въпрос към министъра на Министерство на регионалното развитие, да отговори дали Варна и по-конкретно двата процесни парцела, се квалифицират като „ народен курорт “. Съдът назначи и спомагателна съдебна техническа експертиза, с въпроси, свързани с това, дали двата процесни парцела попадат в Зона А, според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, като вещото лице да извърши съответните измервания. Съдът разпореди на вещото лице да откри, след осъществяване на относимите инспекции, по кое време са сложени ( от коя година) процесните преместваеми обекти.

Следващото правосъдно съвещание е планувано за 20 юни 2023 година от 13.30 ч.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР