Съдът намира, че Италия не може да пренебрегва, че жалбоподателите

...
Съдът намира, че Италия не може да пренебрегва, че жалбоподателите
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург: Италия е нарушила международното право за еднополовите бракове

Съдът намира, че Италия не може да подценява, че жалбоподателите в действителност водят фамилен живот
С решение от 14 декември по делото Орланди и други против Италия Европейският съд по правата на индивида в Страсбург откри, че Италия е направила нарушаване на Член 8 от Европейската спогодба за правата на индивида с това, че отказала да признае подписаните в чужбина бракове на шест двойки - пет двойки италиански жители и една двойка на италианска и канадска гражданки. Пред Съда жалбоподателите се оплакват, че отводът на италианските управляващи да записват подписаните им в чужбина бракове като брак или под каквато и да е друга форма, ги лишило от правната отбрана и правата, които са последица от брака. Това оповестиха от пресцентъра на Българския хелзинкски комитет.
Всички шест двойки жалбоподатели имат подписан брак в чужбина, за който са поискали да бъде регистриран от италианските управляващи. Едната двойка получила отвод, аргументиран с несъгласие с нормите на публичния ред. Други четири от двойките в началото получили отвод, само че откакто през 2017 година Италия уредила опцията еднополовите двойки да узаконят фамилиите си с института на гражданските съюзи, въведен след предишно решение на Европейски съд по правата на човека по делото Олиари и други против Италия, бракът им бил записан като цивилен съюз. Шестата двойка, която също получила отвод с съображение несъгласие с италианския публичен ред, обжалвала отхвърли пред съда. По това дело италианският касационен съд се произнася, че според практиката на националните съдилища, противоположният пол на съпрузите е най-неотменимото условие за съществуването на брак като правно важен акт.
Поради това отсъствието на този детайл слага под въпрос съществуването на брака, което значи, че той не поражда правни последствия. Съгласно решението на касационния съд, отводът от регистрация на този подписан в чужбина брак не може да се основава на несъгласие с италианския публичен ред, нито на това, че не съществува или не е годен, а единствено на това, че не може да породи правни последствия в италианския юридически ред. Като отбелязва, че страните, страни по Конвенцията, са все по този начин свободни да лимитират достъпа до брак единствено до разнополови двойки, Европейски съд по правата на човека напомня, че в досегашната си процедура е открил нуждата връзките на еднополовите двойки да бъдат приети и закриляни от закона.
Съдът регистрира въвеждането на гражданските съюзи в италианското законодателство през 2017 година и затова изследва единствено въпроса дали е имало открит обективен баланс сред ползите на италианската страна и на жалбоподателите единствено в интервала преди въвеждането на новото законодателство. Съдът отбелязва, че 24 от 47-те страни, членки на Съвета на Европа, са узаконили еднополовите бракове, а едвам 16 са тези, които не уреждат никаква форма на легализиране на връзките на еднополови двойки, измежду които е и България.
Европейски съд по правата на човека се произнася, че отводът да бъдат регистрирани връзките на жалбоподателите, е сложил фамилиите им в юридически вакуум, който не отчитал фактическото състояние, довел до спънки в всекидневието им и лишил връзката им от правна отбрана. За да откаже регистрация на подписаните в чужбина бракове италианската страна не се е обосновала с никакъв доминиращ публичен интерес. Съдът намира, че държавата-ответник не може да подценява ситуацията на жалбоподателите, защото то съставлява фамилен живот по смисъла на Член 8 от Конвенцията. На всеки от жалбоподателите Съдът присъжда 5000 Евро отплата за неимуществените вреди и общо 19000 Евро за разходи.
"Решението е против Италия и обвързва Италия. Но от него е видно, че България нарушава конвенцията като не дава никаква протекция на еднополовите двойки и е застрашена от наказание, в случай че съдът бъде сезиран ", разяснява адв. Адела Качаунова, директорка на Правната стратегия на Българския хелзинкски комитет (БХК). БХК напомня, че понастоящем пред Административен съд София-град има висящо дело за отвод на Столична община да впише подписан в чужбина брак на българка с нейната партньорка в персоналния регистрационен картон. По делото, което се води от адв. Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация "Действие ", се чака решение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР