Съдът на Европейския съюз за пореден път осъди Гърция заради

...
Съдът на Европейския съюз за пореден път осъди Гърция заради
Коментари Харесай

Гърция осъдена заради мръсния въздух в Солун

Съдът на Европейския съюз за следващ път осъди Гърция поради положението на околната среда и по-конкретно поради качеството на въздуха в Солун, заяви " Катимерини ".

Тази седмица съдът още веднъж откри доста високи равнища на микрочастици във въздуха на северния град, с които Гърция не е съумяла да се оправи през последното десетилетие.

Мониторингът на Европейската комисия на равнищата на праховите частици с диаметър 10 микрона (PM10) в Гърция стартира през 2005 година Той откри проблеми в доста агломерации, като пределно допустимите стойности са превишавани в продължение на доста време.

В резултат на това през 2009 година комисията изпрати предупредително писмо, а през 2013 година - в допълнение писмо, в което се показва, че с изключение на непрекъснатото нарушение на пределно допустимите стойности, Гърция не е подхванала подобаващи ограничения, с цел да подсигурява, че казусът с мръсния въздух ще бъде решен най-бързо в регионите на Атина и Солун. През 2021 година Гърция беше сезирана от Съда на Европейски Съюз, а в четвъртък беше оповестена първата неоправдателна присъда по този въпрос.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР