Съдът на ЕС съобщи, че отхвърля жалбите, подадени от Унгария

...
Съдът на ЕС съобщи, че отхвърля жалбите, подадени от Унгария
Коментари Харесай

Съдът на ЕС потвърди обвързването на пари със законността

Съдът на Европейски Съюз заяви, че отхвърля жалбите, подадени от Унгария и Полша, срещу обвързването на разноските от европейския бюджет със положението на законността.

Този механизъм е признат на подходящо правно основание и е съгласуван с рамките на предоставените на Европейски Съюз пълномощия, и с правилото на правна сигурност, се показва в правосъдното решение.

На 16 декември 2020 година Европейски Съюз прие новите правила, които бяха оспорени от Варшава и Будапеща. Съдът през днешния ден регистрира, че плануванаъа процедура (за прекъсване на бюджетните заплащания - бел. кор.) може да бъде подхваната, единствено в случай че има рационални учредения да се одобри освен, че в страната от Европейски Съюз са позволени нарушавания на правилата на правовата страна, но и че тези нарушавания накърняват или има забележителна заплаха да накърнят задоволително директно положителното финансово ръководство на общия бюджет или отбраната на европейските финансови ползи.

Доброто ръководство на бюджета на ЕС и на финансовите ползи може да бъдат сензитивно накърнени от нарушавания на правилата на правовата страна. Тези нарушавания може да доведат до липса на сигурност, че покритите от бюджета разноски дават отговор на всички условия за финансиране, планувани в европейското законодателство и извършват преследваните общи цели, когато ЕС финансира такива разноски, се показва в решението.

Европейската комисия ще оцени деликатно основанията за днешното решение на Съда на Европейски Съюз, което удостовери законността на обвързването на европейския бюджет със положението на законността. Това се показва в изказване на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

По нейните думи ще бъде преценено отражението от правосъдното решение върху идващите стъпки по новите правила. В идващите седмици ще одобрим насоки за спомагателна изясненост по какъв начин разпоредбите да бъдат приложени, добавя тя.

Обещах, че нито един случай няма да се изгуби и удържах на това заричане, декларира Фон дер Лайен. Европейска комисия следи ситуацията във всички страни от Европейски Съюз от влизането в действие на разпоредбите и някои случаи са подложени на задълбочена оценка. В случаите, които дават отговор на изискванията, избрани с разпоредбите, ще действаме уверено, прибавя Фон дер Лайен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР