Съдържание:Как се приготвят гъбите шийтаке? Снимка: Албена Асенова‹›Качество без компромис:Комплект

...
Съдържание:Как се приготвят гъбите шийтаке? Снимка: Албена Асенова‹›Качество без компромис:Комплект
Коментари Харесай

Как се приготвят гъби шийтаке

Съдържание:

Как се подготвят гъбите шийтаке?  Шийтаке Снимка: Албена Асенова‹›  Комплект за готвене от 9 елементи Качество без компромис:Комплект за готвене от 9 части193.84 лева.Виж ››

Дори да не сте фенове на гъбите, то няма по какъв начин да не сте чували за най-голямата горделивост на азиатските нации, що касае гъбите, а точно онази гъба, която те назовават императорска гъба. Това са гъбите шийтаке, които в Япония и Китай са познати и като гъба жен-шен.

Гъбите шийтаке имат и още едно име, с което се подвизават в далечните азиатски страни. Тъй като те от епохи се употребяват за лекуването на редица заболявания, те са известни и като Елексир на живота. Смята се, че потреблението на шийтаке укрепва имунната система, понижава риска от онкологични болести и работи добре на сърцето.

В диво положение гъбите шийтаке се срещат по корите на повалени от стихии или други неподходящи условия дървета, само че за благополучие заради огромната си известност към този момент се култивирани и в доста други страни, освен в Азия.

За разлика от множеството гъби, с които сме привикнали на трапезата си, гъбите шийтаке имат доста по-наситен и другоземен усет. Можете да ги намерите както пресни, по този начин и изсушени, стрити на прахуляк или пък мариновани. Изсушените гъби са най-достъпни за консумация в страните, в които този тип азиатски гъби няма по какъв начин да виреят.

Възниква обаче и въпросът

Как се подготвят гъбите шийтаке?

 Гъби шийтаке

В случай че те са пресни, можете да методите към тях като към всяка друга гъба, която използваме обичайно в кухнята - да ги прибавите към гъби с ориз, към сос за паста, да си сготвите гъбена чорба и така нататък Важно е само да премахнете пънчето им, тъй като то е много жилаво, а и не толкоз вкусно.

Продават се и гъби шийтаке на прахуляк, само че те се употребяват най-вече за прибавяне на лек гъбен привкус на ястието, без да са съществена негова съставна част. Можете да ги употребявате и за изработката на бульони или супи.

Когато употребявате импортирани от чужбина гъби шийтаке, те най-вероятно ще са изсушени. Специалистите поучават или да накиснете за по-продължително време гъбите или да ги пуснете за няколко минути във вряща вода. След като ги отцедите, още веднъж можете да ги употребявате за обичаните си ястия. Подобно на останалите гъби, по този начин и шийтаке поемат добре всевъзможни аромати и към тях можете умерено да добавяте черен пипер, чесън, магданоз, копър и др.

Ако сте късметлии и живеете в райони, в които можете да срещнете гъби шийтаке в прясно положение, то можете да ги употребявате освен за директна консумация, само че и да ги консервирате. Това се прави по същия метод, по който предпочитате да консервирате гъби и като печурки или манатарки, само че в тази ситуация ще ви предложим една доста лесна рецепта, която можете да също да пробвате.

За задачата би трябвало да отстраните пънчето на пресните шийтаке и да ги накиснете за няколко минути в подсолена вода. След това пригответе марината от вода, оцет, сол, черен пипер и дафинов лист и откакто кипне пуснете в нея гъбите за към 10 минути.

 Как се подготвят гъби шийтаке Снимка: Yordanka Kovacheva

Когато нужното време изтече, прехвърлете гъбите в буркани или различен тип контейнери, комфортни за предпазване. Изсипете върху гъбите маринатата и прибавете малко лой, която да образува предпазен филм върху тях.

Затворете компактно и подредете маринованите съдове с гъбите на място, на което можете да ги покриете с одеяло за да изстиват по-бавно.

Така приготвените гъби могат да устоят много дълго време, стига да ги съхранявате на хладно, изсъхнало и проветриво място. Имайте поради, че от мариновани гъби шийтаке можете да си приготвите невероятни салатки или да ги консумирате непосредствено, извадени от буркана като мезе за всевъзможни алкохолни питиета. А за какво не и със саке?

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР