Съдържание:Грешка № 1 – Егото управлява нас, а не ние

...
Съдържание:Грешка № 1 – Егото управлява нас, а не ние
Коментари Харесай

Голямо Его – какви грешки допускаме?

Съдържание:

Грешка № 1 – Егото ръководи нас, а не ние негоГрешка №2 – Прекалено потъпкване на ЕготоГрешка №3 – Бъркаме Его с нарцисизъм и егоцентризъмГрешка № 4 – Подхранваме огромното Его с огромни илюзии  Голямо Его – какви неточности позволяваме? ‹›  Електронен термометър за деца Препоръчано за теб:Електронен термометър за деца8.50 лева.Виж ››

Неотменна част от нашата характерност е нашето Его. То може да бъде по едно и също време наш другар, само че и наш зложелател. Благодарение на него можем да се извисим на неподозирани равнища, само че и да се сринем със земята.

Зависи по какъв начин и защо го използваме. Какви са най-честите неточности, които позволяваме във връзка с нашето Его? Ето ги и тях.

Грешка № 1 – Егото ръководи нас, а не ние него

Постепенно се случва по този начин, че вместо Егото да работи в наша изгода, ние се трансформираме в негови плебеи. Загубим ли контрола над него, то може да ни накара да вършим неща, които в дълготраен проект да погубят личността ни и да трансфорат живота ни в лъжлива пясъчна кула. Обикновено загубата на надзор над Егото се случва относително постепенно и незабележимо. Понякога даже не осъзнаваме, че то владее нас, а не ние него. За да не позволяваме тази неточност, от време на време би трябвало да си задаваме въпроса до каква степен сме разрешили на Егото да има надзор над нашия живот.

Грешка №2 – Прекалено потъпкване на Егото

И както всяка прекаленост не е добра, по този начин и прекомерното смачкване на нашето огромно Его не е потребно за нас. Хубаво е от време на време да си подсещаме, че не би трябвало да задоволяваме непрестанно Егото си, само че не и тотално да го потъпкваме. Ако създадем това, то скоро ще загубим убеденост, самочувствие и интензивност. Ще спрем да се борим да се развиваме, да печелим и да продължаваме напред. Непрекъснатото занемаряване на Егото носи заплаха от размиване на към този момент построените ни характерови особености и на загуба на одобрени позитивни качества като увереност, храброст, предвидливост, добра преценка.

Грешка №3 – Бъркаме Его с нарцисизъм и егоцентризъм

 Голямо Его

Макар общият корен на думите да е точно Его, има някои тънки разлики. Егоцентрикът постоянно счита, че светът се върти към него и че е най-важният човек на Вселената. Но това напълно не значи, че има някое от позитивните качества на Егото. Освен това човек с огромно Его не всеки път е лакомец или егоцентрик. Дори по-често не е нито едното, нито другото. Истина е обаче, че в основата на егоизма и егоцентризма стои неточност № 1 – контролът над Егото от дълго време е изтърван и то към този момент ръководи нашия живот.

Грешка № 4 – Подхранваме огромното Его с огромни илюзии

Някои хора имат огромно Его още от детството си. Смята се, че по рождение са такива. Често това е потребното Его, което ни кара да се развиваме, да бъдем спечелили, да реализираме задачите си. Ако обаче така и така огромното Его бъде непрестанно хранено от огромни и още по-лошо – от безпочвени илюзии, има заплаха да се станем грандомани или да създадем едно безпочвено Его, сходно на сапунен мехур. То е елементарно за основаване, само че всъщност е празно, не тежи на мястото си и доста елементарно се пука.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР