Съд във Виена осъди бившия лидер на крайнодесните в Австрия

...
Съд във Виена осъди бившия лидер на крайнодесните в Австрия
Коментари Харесай

Осъдиха бившия австрийски вицеканцлер Щрахе за корупция

Съд във Виена осъди някогашния водач на крайнодесните в Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе за обвинявания в корупция по дело, произлизащо от скандал през 2019 година, прочут като „ Ибисагейт “.

Хайнц-Кристиан Щрахе, един от най-известните крайнодесни водачи в Европа, беше заставен да подаде оставка като вицеканцлер през 2019 година, откакто беше оповестено видео, което сподели, че той предлага публични поръчки в подмяна на поддръжка за предизборната акция на жена, представяща се за рускиня вложител. Скандалът, наименуван „ Ибисагейт “, защото видеото бе скрито снимано на испанския остров, породи огромно следствие за корупция, което разкри няколко разнообразни обвинявания в непозволени дейности, напомня БГНЕС.

Обвиненията бяха, че Щрахе е оказал помощ за смяна на закона за донор на Партия на свободата (ПС), когато е бил в съдружно държавно управление с дясноцентристката Народна партия (НП) на канцлера Себастиан Курц.

Донорът Валтер Грубмюлер е притежател на частна клиника във Виена и сподели пред парламентарната комисия, че е поканил Щрахе на борда на яхтата си и на отмора в дома си на гръцкия остров Корфу през 2016 година

Докато преговаряше за съдружното съглашение с Национален парк, Щрахе непосредствено попитал притежателя на клиниката " кое изменение на закона " ще му е належащо, с цел да бъде " клиниката му най-сетне третирана по обективен метод ", съгласно известия в чата, изтекли в медиите.

В известията донорът оповестява, че ще съобщи план на закон до партийната централа на ПС.

След като Щрахе встъпи в служба през 2017 година, крайнодесните поеха министерството на опазването на здравето и продължиха да управляват смяна в закона, която разшири категорията на заведенията, отговарящи на изискванията за обществено финансиране.

Според експертни оценки това значи, че клиники като тази на Грубмюлер са имали право да аплайват за 2,2 милиона евро за финансиране единствено през 2019 година. Грубмюлер също е изправен пред съда дружно с Щрахе, само че отхвърля да е направил каквото и да е престъпление или че е спечелил от изменението.
 Корупционен скандал с намесена богата рускиня раздруса Австрия Корупционен скандал с намесена богата рускиня раздруса Австрия
Върховната прокуратура на Австрия стартира инспекция на сведенията за скрито финансиране на ръководещата в коалиция Австрийска партия на...

Когато през 2019 година се появиха фрагментите от „ Ибисагейт “, обединението сред Партията на свободата и Народната партия рухна.

Във видеото Щрахе твърди, че няколко високопоставени милиардери и интернационалната хазартна компания Novomatic са финансирали политически партии посредством неофициални дарения на асоциации, някои от които са благосъстоятелност на високопоставени политици от Национален парк. Всички посочени от Щрахе отхвърлят каквато и да било незаконосъобразност.

Исковете провокираха редица следствия, в това число следствие за назначението на Томас Шмид - държавен чиновник и съдружник на Курц - за началник на австрийския държавен холдинг OeBAG.

Курц съобщи пред парламентарна комисия, че не е взел участие в срещата, само че изтекли известия в чата допускат друго.

Откакто Щрахе подаде оставка след 14 години отпред на Партията на свободата, той също беше упрекнат в заграбване на партийни средства, с цел да заплаща за първокласния си метод на живот.

Още от ЕВРОПА:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР