Съд в Москва осъди днес руска бизнесдама - бивш член

...
Съд в Москва осъди днес руска бизнесдама - бивш член
Коментари Харесай

15 г. затвор за руска бизнесдама заради шпионаж в полза на Молдова

Съд в Москва осъди през днешния ден съветска бизнесдама - някогашен член на борда на огромна компания от енергийния бранш, на 15 години затвор за шпионаж в интерес на държавното управление на Молдова, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Карина Цуркан, която бе в управлението на съветската електрическа компания Интер РАО, бе задържана през 2018 година и упрекната, че е предала на молдовското разузнаване през 2015 година документи, съдържащи детайлности за съветските енергийни доставки за Украйна, в това число за сепаратистките територии, намиращи се отвън контрола на Киев.

Процесът против 46-годишната Цуркан, която е съветска гражданка, родена в Молдова, се състоя при закрити врата. Освен ефикасната затворническа присъда, бе иззето и нейно имущество на стойност 656 млн рубли (около 7,3 млн евро) в интерес на федералния бюджет.

Тя отхвърли да е направила нещо нелегално и назова предявените й обвинявания "скалъпени " за да бъде незаслужено отстранена от печелившата компания. По същия метод оцениха присъдата и съветски правозащитни организации, които означиха зачестилите в последните години в Русия процеси по обвинявания в шпионаж и държавна измяна.

Според правозащитната организация "Мемориал " Цуркан е "политически пандизчия " и процесът против нея е част от напъните на управляващите "да поддържат имидж на Русия като цитадела, разисквана от нейните врагове ". "Аферата Цуркан е директно обвързвана с въоръжения спор в Източна Украйна ", където Москва от 2014 година поддържа проруските сепаратисти, биещи се против украинските сили, обявиха от "Мемориал ".

Адвокатът на Цуркан сподели пред съветски медии, че неговата подзащитна счита да апелира присъдата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР