Съд в Испания отхвърли искане на регионалното правителство на Каталуния

...
Съд в Испания отхвърли искане на регионалното правителство на Каталуния
Коментари Харесай

Коронавирус: Съд в Испания отхвърли опит за повторно налагане на полицейски час в Барселона

Съд в Испания отхвърли искане на районното държавно управление на Каталуния за наново налагане на полицейски час поради ковид в Барселона и десетки други градове, аргументирайки се, че мярката е " непропорционална ", защото инфектираните са намалели , съобщи " Франс прес ".

Каталунското държавно управление в петък изиска правосъдно утвърждение за налагане на полицейски час през нощта в общини с 20 000 поданици или повече, където процентът на заразяване надвишава 125 случая на 100 000 поданици за интервал от седем дни.

Това би важало за 62 общини, в това число Барселона и известни морски курорти като Лорет дел Мар, Салоу и Камбрилс.
 Над 80% от новозаразените с COVID-19 в Испания са измежду неимунизирани хора
Над 80% от новозаразените с COVID-19 в Испания са измежду неимунизирани хора

Само 5,5% от новозаразените през последните 24 часа са хора, които са били изцяло имунизирани

Искането пристигна ден откакто висшият съд на Каталуния отхвърли да удължи нощния полицейски час, натрапен в средата на юли в множеството общини в североизточната област, в която живеят към 7,8 млн. души.

Върховният съд на Каталуния даде зелена светлина за удължение на полицейския час три пъти, само че постанови, че мярката в този момент е оправдана единствено в 19 общини .

Днес той дефинира, че новото искане за полицейски час, което би се приложило единствено за най-големите градове в Каталуния, " е още по-ненужно и непропорционално ".

" Контролът на обществените взаимоотношения не е мярка, която би трябвало да бъде позволена от съдилищата ", дефинира Върховният съд на Каталуния.
 Испания се насочва към трета доза Covid ваксина
Испания се насочва към трета доза Covid ваксина

Може да се наложи испанците да се имунизират всяка година

Здравеопазването е отговорност на районните държавни управления в Испания, само че ограниченията, засягащи свободите, като свободата на придвижване, би трябвало да бъдат позволени от съдилищата.

Ръководителят на районното държавно управление на Каталуния Пере Арагонес настоя, че полицейският час " не е въпрос на публичен ред, а е здравен въпрос ".

" И по тази причина би трябвало да имаме принадлежности за попречване на нови заразявания, изключително в този момент, когато те понижава т ", сподели той по каталунската телевизия малко след решението на съда.

Каталуния имаше равнище на заразяване от над 1000 случая на 100 000 поданици, когато вкара полицейския час в средата на юли, което е двойно повече от междинното за Испания.

Но към петък това число падна до 302, което е по-ниско от междинното за страната от 345 съгласно данни на министерството на опазването на здравето.
 Върховният съд на Испания: Строгата обсада за пандемията е противоконституционна
Върховният съд на Испания: Строгата обсада за пандемията е противоконституционна

Следващият път държавното управление да вкара съответно изключително състояние с цел да не е противоконституционно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР