Съд в Буш дю Рон в Югоизточна Франция от днес

...
Съд в Буш дю Рон в Югоизточна Франция от днес
Коментари Харесай

Във Франция започна делото за убийството на милиардерката от Монако Елен Пастор

Съд в Буш дю Рон в Югоизточна Франция от през днешния ден до 19 октомври гледа делото за убийството на милиардерката от Монако Елен Пастор, съобщи Франс прес.

Елен Пастор бе убита през 2014 година в Ница. Сред обвинените по случая е Войчех Яновски, който е дълготраен сътрудник в живота на дъщерята на Пастор и който беше почетен дипломат на Полша в Монако.

Обвиняемите са общо 10. Днес на подсъдимата пейка седнаха шестима от тях, измежду които и Яновски. Те са упрекнати в незаконен сговор, в ликвидиране, обезпечение на ликвидиране или съучастие. За хипотетичен гарант се счита точно Яновски.

На 6 май 2014 година 77-годишната Елен Пастор и нейният водач Мохамед Даруиш напущат болница в Ница с кола. Там Елен Пастор е била на посещаване при сина си Джилдо, който преди няколко седмици е получил инсулт. По колата на Пастор стартира пукотевица. Пастор и водачът й са тежко ранени. Те умират от раните си няколко дни по-късно.

Много бързо полицията намира следите на двамата хипотетични убийци - двама поданици на Марсилия, осъждани за трафик на дрога и за прояви на принуждение. Единият от тях Самин Саид Ахмед, на 28 години, е упрекнат, че е стрелецът. Но той отхвърля. Вторият Ал Хаир Хамади, на 35 години, е упрекнат, че играл ролята на съгледвач пред болничното заведение.

Следователите посредством следене на телефонни диалози и на фрагменти от камери за видеонаблюдение стигат до хипотетичните поръчители. На 23 юни те правят арести. Сред задържаните е Силвия, дъщерята на милиардерката, и нейният сътрудник от 28 години Войчех Яновски, който е на 69 години. Той е предприемач, само че е имал компликации и в продължение на години е отклонявал за себе си или за компаниите си и огромна част от парите, прехвърляни всеки месец от Елен Пастор на Силвия, откриват следователите. Майката е превеждала месечно на щерка си 500 000 евро.

В ареста Яновски признава, че е гарант на убийството и че е работил, воден от пристрастеност към партньорката си, която била унизена и измъчвана от майка си. После се отхвърля от признанията си. Казва, че е бил подложен на напън, че е бил заплашван с това, че Силвия ще бъде упрекната в ликвидиране и по тази причина е декларирал, че той е бил гарант.

Днес Яновски отхвърля да е забъркан в убийството и упреква своя някогашен треньор Паскал Дориак. Паскал Дориак, който към този момент призна, че е провел двойното ликвидиране, твърди, че е бил манипулиран от Яновски, който го излъгал, че милиадерката била страшилище, че се отнасяла зле с щерка си Силвия и че възнамерявала да остави парите си на сина си Джилдо.

В наследството си Елен Пастор планува делене на благосъстоянието си сред двете си деца - Силвия и Джилдо. Двамата ще бъдат цивилен страни по делото, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР