Съд отказа на родители да опитат да имат внуче от

...
Съд отказа на родители да опитат да имат внуче от
Коментари Харесай

Да завещая ли сперма, преди да умра

Съд отхвърли на родители да опитат да имат внуче от наследник, до момента в който е в кома
В началото на ноември 22-годишен студент в Англия колабира по време на спорт. Пристигналият на място екип на незабавна помощ установи, че е получил инсулт. Откаран е в болница, само че изпада в кома и лекарите признават, че няма късмет да бъде избавен. Тогава родителите му се вземат решение на необикновена стъпка в подобен миг. Те ги молят да извлекат от него сперма, с цел да могат да имат внук, защото той е единственото им дете. Като мотив за настояването си сочат, че дългогодишната му другарка е изявила предпочитание да износи бебето, а те са подготвени да го отгледат.

Докторите споделят, че могат да го създадат, само че не са сигурни дали имат законово право на това. Така на трети ноември профилиран съд за взимане на решения в интерес на хора, които не са в положения да го сторят сами, се събира на незабавно съвещание в извънработно време. Съдия Джъстис Пул изслушва причините на родителите. Бащата на умиращия студент споделя, че синът му постоянно е желал да има деца и той и майка му са подготвени да създадат всичко допустимо да осъществен тази негова фантазия. Приятелката му пък е подготвена да помогне, като забременее с извлечена от него сперма. Затова и тримата упорстват за бързо решение, до момента в който той към момента е жив.

Съдията обаче отхвърля молбата им. Без да разкрива самоличността на никое от забърканите лица, той разгласява причините си за правосъдното решение, с цел да даде повече информация на хората по какъв начин би трябвало да работят, в случай че желаят да оставят след гибелта си сперма или яйцеклетки за основаване на генерации. А се оказава, че те стават от ден на ден с развиването на репродуктивната медицина. Заради тежки болести, придвижване на възрастта или просто боязън от несигурните времена, в които живеем, те пристъпват към заледяване на биологичен материал. Обикновено в документите за процедурата има включена уговорка и какво да бъде направено с него, в случай че не бъде употребен в избрания за предпазване период. Казусът гибел рядко участва, защото се подразбира, че основаването на генерации е акт, който се прави приживе.

Редица случаи обаче демонстрират, че това не е напълно по този начин. Само преди няколко месеца 22-годишна англичанка подхвана също правосъдна борба, откакто получи отвод да употребява замразена сперма от своя избраник, с цел да забременее. Ели Хорн и Майлс са дружно от три години, когато схващат, че той е болен от левкемия. Лекарите им споделят, че лекуването му може да го направи ялов и ги поучават да запазят сперматозоиди. Те го вършат, тъй като постоянно са желали да имат деца, само че не пристъпват към инвитро, защото са съсредоточени върху неговото лекуване. През септември предходната година Майлс се разболява от пневмония, внезапно се утежнява и умира. Ели взема решение да сбъдне фантазията им да имат дете, само че получава отвод да употребява замразената от него сперма. Причината е, че той не е показал категорично какво да стане с нея след неговата гибел.

“Сега съм изправена пред доста дълго и скъпо правосъдно дело, с цел да печеля законно спермата на Майлс, която по право би трябвало да бъде моя. Не единствено изгубих любовта на живота си – мъжа, с който живеех, за който планирах да се омъжа и да родя децата му. А в този момент съм на ръба да изгубя шанса даже да имам нашите деца ”, споделя Ели пред “Дейли мейл ”. По думите ѝ никой не ги е уведомил, че годеникът ѝ би трябвало да заявява приживе тя да има право на спермата, макар че във Англия е признато законодателство по въпроса още през 1990 година Според него хората, даващи единодушие за запазване на яйцеклетки, сперма или ембриони, би трябвало да показват и какво да се случи с тях, в случай че умрат или станат умствено неспособни. От неведение или пък просто тъй като не са подготвени за толкоз комплицирано решение, те не го вършат. А посмъртното забременяване е допустимо единствено в случай че има такава декларация.

“Ако знаехме, сигурно щеше да подпише. Бяхме говорили толкоз доста за бебето, което искахме да имаме. Дори обсъждахме по какъв начин да се споделя, в случай че е момче или момиче ”, показва Ели, която е оповестила акция за събиране на 50 000 паунда, с цел да заплати разноските по правосъдния развой.

35-годишната Джейд Пейн също води правосъдно дело да употребява замразена сперма на мъжа си, който почива от онкологично заболяване преди две години. Нейният случай е още по-заплетен, защото брачният партньор Даниел я дава за предпазване през 2010 година, когато за първи път е диагностициран с рак на тестисите. По-късно двойката кандидатства за инвитро и в документите, които и двамата са подписали за процедурата, е посочено, че тя ще бъде осъществена със съхранената сперма. До оплождане обаче не се стига, тъй като този път е открит израстък в мозъка на брачна половинка и двойката преценя, че не е уместно време за бебе. Даниел почива през 2019 година и Джейд се взема решение да продължи сама към инвитро, само че получава отвод от клиниката, защото в контракта за запазване на спермата нейното име не е категорично посочено като адресат, макар че в по-късни документи за обмисляне на процедура, до момента в който той е още жив, съществува.

“Отвратително е, че би трябвало да потвърждавам нещо пред съда. Той беше мой брачен партньор и желая детето му. Това е нещо, което и двамата планирахме дружно и той умря, преди да имаме шанса да го осъществяваме ”, изяснява Джейд. Сега тя е принудена да събира писма от другари и лекари, които да потвърдят това. “Получих телефонно позвъняване от клиниката през октомври 2019 година Попитаха ме дали сме подготвени да стартираме инвитро. Обясних им, че туморът на Даниел е повишен, той е в терминален етап и не съм задоволително прочувствено постоянна, с цел да се подложа на процедурата. Казаха, че правото ни на финансиране е за 60 месеца и когато настъпи подобаващ за нас миг, мога да се свържа с тях в границите на този период ”, спомня си вдовицата.

Британските правоприлагащи органи са извънредно прецизни, когато става въпрос за сходни проблеми, защото замразяването на сперма, яйцеклетки и ембриони става все по-популярно поради развиването на репродуктивната медицина.

Правото на персонален живот и на самоопределяне по отношение на възпроизвеждането би трябвало да се взема поради в такива случаи, показва Джъстис Пул в решението си да откаже на двамата родители да опитат да заченат внуче от умиращия си наследник. Няма доказателства, които да ме убедят, че той би желал спермата му да бъде събрана и съхранена при наличните условия, стимулира се още съдията.

Англичанка проправи път за посмъртно забременяване преди 25 година

Един от най-известните случаи на посмъртно забременяване също се случва в Англия, и то преди четвърт век. 30-годишният Стивън Блъд се разболява от бактериален менингит през 1995 година, малко откакто е основал семейство. Състоянието му внезапно се утежнява, изпада в кома и брачната половинка му Даян моли лекарите да извлекат от него сперма, преди да почине. Законодателстното по въпроса е напълно ново, тъй че те го вършат, без да имат категорично единодушие от Стивън.

Опитът на Даян да забременее с неговата сперма се трансформира в дългогодишна правосъдна сага, която стига даже до Европейския съд по правата на индивида. Европейските магистрати се произнасят в интерес на брачната половинка, само че все пак никоя британска клиника не се съгласява да извърши инвитро процедура, защото би била в нарушаване на английското законодателство. Затова се постанова спермата на Стивън да бъде превозена в Белгия, където вдовицата му зачева две момчета. Днес те са на 23 и 19 година и с горделивост застават до борбената си майка, с цел да описват невероятната история за своето раждане.

50-годишната Даян признава, че в никакъв случай не е предполагала, че стореното от нея ще продължава да вълнува толкоз дълги години. Даже мисли, че сега ползата към него е още по-голям. “Когато се взех решение на това преди 25 година, беше много извънредно и изглеждаше необичайно, само че в този момент светът привиква с малко по-различните условия ”, споделя Даян Блъд.

Тя съумява да завоюва и правосъдно дело името на починалия ѝ брачен партньор да бъде записано в актовете за раждане на двамата им синове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР