Събраните през 2017 г. премии за най-масовите автомобили – автомобили,

...
Събраните през 2017 г. премии за най-масовите автомобили – автомобили,
Коментари Харесай

Цената на "Гражданска отговорност" не покрива разходите на застрахователите, сочи анализ

Събраните през 2017 година награди за най-масовите коли – коли, камиони и рейсове не са задоволителни, с цел да покрият разноските на застрахователите. Такъв извод прави Комисията за финансов контрол в просторен разбор на пазара на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ". Той обгръща интервала от 212 до 2017 година

Това на процедура значи, че цената на застраховката не покрива разноските на застрахователите. Авторите на разбора категорично показват, че изводите им са за целия пазар, а не се отнасят към финансовите резултати на обособени компании.

Неимуществените вреди - малко, само че скъпи

От данните се вижда, че претенциите и изплатените вреди надалеч не са най-вече измежду леките коли, а са измежду товарните над 5 т и рейсовете. Вижда се и че претенциите и изплатените вреди за имуществени вреди са доста по-малки като размер от тези за неимуществени.

Така през първата изследвана година - 2012 година междинният размер на претенциите за имуществени вреди при леките коли е бил 1419 лева, а през 2017 година сумата даже леко спада до 1362 лева

Посочва се, че делът на неимуществените вред е едвам 3% от всички, за които са предявени искания пред застрахователите. За разлика от имуществените искания обаче, тяхната междинна стойност е няколко пъти по-висока – при междинна рекламация за имуществена щета пазара от 1 602 лева, междинната неимуществена рекламация е 43 751, или с 26 пъти повече от междинната имуществена рекламация. Така делът им в крайната загуба общо за пазара е малко над 50%: Като безспорна стойност за 2017 година сумата е над 394 млн. лева,, се показва в разбора на комисията.

Прилагат се данни на Министерство на вътрешните работи, съгласно които ранените и починалите при произшествия за предходната година са общо 9362 като броят им през последните години е релативно същият. През 2017 година в страната са регистрирани 6888 тежки пътнотранспортни катастрофи, при които са починали 682 и са ранени 8680, от които 6737 леко и 1943 тежко.

Защо се прави

Този разбор има за цел да откри дали общо за пазара е налице достатъчност на наградите по застраховката, включително и за всяка обособена рискова група. Този разбор няма за цел да откри дали наградата е задоволителна за всеки обособен осигурител на база неговите самостоятелни резултати, се показва в разбора на комисията.

Цитираните статистически калкулации за загубата на застрахователите са съгласно техния пазарен дял, а не се основават на техните финансови резултати.

" Посоченият резултат няма за цел да дава умозаключение за достатъчността на наградите за всеки осигурител поотделно, а е показан за съпоставяне по какъв начин би изглеждал резултатът за застрахователя при положение, че има междинния за пазара портфейл ".

Въпреки това анализът дава учредения да се счита, че е допустимо ново повишаване на наложителната застраховка. През последната година това се случи на няколко талази. От началото на 2017 година застраховката нарастна с към 25-30% изключително в някои сегменти - според от възрастта на лидера, размера на обитаемото място и размера на мотора на автомобила. На процедура под 200 лева няма цена на застраховката.

Разходите на брокерите порастват

Междувременно Министерството на финансите разгласява план за промени в Кодекса за застраховането, които са свързани с въвеждането на европейски наставления.

Според предлаганите промени цената на застраховката за професионална отговорност на застрахователинет брокери се подвига от 2 240 400 лева на 2 500 000 лева за всяко застрахователно събитие, надлежно от 3 360 600 лева на 3 700 000 лева за всички събития за една година

Предлага се и въвеждане на нов режим за актуализация на застрахователните суми, съгласно растежа на потребителските цени, при който измененията ще се правят с правилник на Европейската комисия, признат по предложение на Европейския орган по обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване. По този метод ще се избегне нуждата при всяка актуализация да се прави изменение на Кодекса за застраховането, защото новите променени размери ще имат директно деяние.

Въвеждат се и редица спомагателни гаранции за отбрана ползите на потребителите. Забранява се на продаващите застраховки да плануват хонорари при използването на артикули.

Предложено е основаването на обвързване за медиаторите да осведомят ползвателите на застрахователни услуги за това дали в връзките си с тях работят от името на ползвателя или от името на осигурител.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР