Събота е - ден за добри дела 10.00 часа –

...
Събота е - ден за добри дела 10.00 часа –
Коментари Харесай

Кметът на Враца помогна на съгражданите си да засадят 300 дървета

Събота е - ден за положителни каузи
10.00 часа – жк „ Металург “ Враца, ул.„ Братя Миладинови “
По пътя срещам голям брой деца и младежи, жителите от квартала се причисляват към тях. На мястото към жп линията за Видин и Лом, на 100 метра от жилищните здания, БКС Враца е подготвило дупки за засаждане на 300 дървесни типа. Има озвучаване с музика, върви “Две праскови и 2 две череши “ и други бг шлагери от 80-те години.Време – слънчево, лек ветрец и усмихнати хора. Много хора, пристигнали с децата си, има и малчугани.
„ Инициативата е на Община Враца, споделя пресаташето на екологичната организация Екопак България Мариана Петкова. Идеята е да засадим 300 дървета и по този начин да създадем зелена преграда, която да отделя жителите на квартала от основен път Е-79 и жп линията. Гората да играе роля на шумоизолация и да работи като бели дробове, които са натурален филтър на праховите частици от въздуха. Участниците са от съвсем всички врачански образователни заведения, чиновници на общинска администрация, жители от квартала. Ще засадим 300 дървета, широколистни и иглолистни, измежду тях са явен, бор, ела, бреза. Идеята ни е Екопак и общината да слагат началото, а това да се разраства през идващите три години.
Враца е единственият град в България, който се заема с тази благородна задача и за това я нарекохме „ Зелено бъдеще “. С нас са кметът Калин Каменов, изпълнителният шеф на Екопак БГ Тодор Бургоджиев, Цветинка Нейкова, началник на Регионална инспекция за опазване на околната среда Враца и Петя Долапчиева зам.-кмет на общината. Участниците са от 12 образователни заведения в града, както и от двте детски градини, които се намират в квартала - “Детска галактика “ и “Българче “.
Изпълнителният шеф на Екопак Тодор Бургуджиев съобщи: “Радостен съм,че през днешния ден съм в този хубав град. Екопак построи система за разделно събиране на боклуци преди 12 година За това време ние си партнираме доста добре с общината и жителите на града. Врачани в действителност започнаха да събират разделно и резултатите са отлични “.

По-късно Бургуджиев подсети, че: „ Рециклирането на 1 звук хартия избавя от отрязване 13 дървета. Ако събираме разделно и рециклираме повече, ще помогнем на дърветата… Ресурсите на Земята са лимитирани, всяко дърво, което се отсече, с цел да бъде превърнато в хартия, би трябвало да бъде възобновено, с цел да може в действителност планетата да диша и да има непорочност. Да се погрижим бъдещето на Враца да бъде зелено – това желаеме с нашата самодейност. Врачани за предходната година са събрали 32 тона хартия, рециклирана от нас. Тази хартия избави 406 дървета. Това са избавени дървета . Като ваш сътрудник и другар желая през идващите 3 години да залесим цялото това място с дървета и то да се трансформира в същинска зелена гора за врачани. Трябва да се грижим тази гора да остане и да имате един зелен пояс “, добави Бургуджиев.
За да приветства жителите и учениците, кметът Калин Каменов сподели при старта на самодейността: “Ще ви опиша една къса история – когато бях на възрастта на моята щерка Калина и нейният другар Дени, в нашия квартал – насреща, където съм израснал, родителите ни, ни изведоха една събота заран да засадим чинари пред блока . Тогава те бяха мънички дървета. Днес, 30 години по-късно, тези дървета са към този момент огромни и връщайки се в моя роден квартал, съм благополучен, че с моите другари сме създали дребната гора, която пази сянка и подарява хубост на жителите.
Убеден съм, че когато един ден, всички вие деца, когато минете около жп линията,ще казвате: “Това е нашата гора, която засадихме през 2019 година Когато сме поредни, когато се грижим и даваме от себе си, тогава има смисъл и от нашия живот-да садиш дървета, да създаваш комфорт и уют. Щ се веселя, когато минавате от време в точния момент отсам, и да ги поливате тези дървета, тъй като засаждането е значимо, само че поливането и грижата, са още по-важни. Така че, разгадавам и на жителите на квартала, което след време ще покаже, че ние фактически сме един добър екип. Ако всяка година засаждаме стотици дървета, нашият град ще резервира имиджа си на зелен, чист и привлекателен град. Но това зависи от нас самите. Аз съм уверен, че тази самодейност ще ни предизвика да бъдем дейни всяка година и да засаждаме дървета “.

Организаторите от Екопак бяха подготвили специфична изненада за участниците - шубраци, които учениците да засадят в двора на техните учебни заведения.
Шестокласниците от учебно заведение “Козма Тричков “ споделиха за какво вземат участие в зелената самодейност: “Обичаме града си и желаеме да помогнем като засадим дървета . Въздухът ще се пречиства “, споделя Жори Цветанов, а приятелят му добавя: “ Искам да оказа помощ на света да е по-чист и по-добър. На 13 години съм, след още 13 година ще мога да кажа, че и аз съм оказал помощ, с цел да засадим тази гора с мои другари и съученици “.
Докато оказва помощ в засаждането на дървото и оказва помощ на щерка си, кметът Каменов споделя: “Работим взаимно с Екопак от години. Аз самия съм обожател на концепцията да бъдем зелен град. Цветът на Враца е зелен, няма нищо по-логично от това да предизвикваме жителите и да има задоволително доста дървета. Още от дете, дружно с моите другари, засявам дървета поради това съм довел и моята щерка. Радвам се, че тук има доста родители от жк “Металург “, които са довели своите деца, тази поляна след 10-15 година, ще стане една гъста гора, която ще даде хубост на квартала. Това е нещо, което би трябвало да вършим не за един ден, освен в една акция. Един град е подобен, какъвто неговите поданици го вършат. Освен засаждането е значимо да знаят, че би трябвало да поливаме дърветата, както като родиш едно дете, е значимо освен да го родиш, само че и да го отгледаш. Жителите на квартала би трябвало да повярват, че освен 3 години ще засаждаме, а тази самодейност да бъде перманентна. Хубавите неща не би трябвало да имат период, те би трябвало да бъдат до момента в който силите и здравето ни разрешават “, усмихва се кметът.
И по този начин - в случай че някой твърди, че едно дърво може да израсне хей по този начин, от нищото, то да пристигна през днешния ден във Враца и да види на място по какъв начин се стартира. Първо изкопаваме дупка, след това засаждаме, посипваме от горната страна с още пръст и поливаме. После чакаме. Колкото би трябвало, може 10, може 15 години. Няма ВЕДНАГА да порасне гората. А в случай че в миналото имате път по Е-79 в посока Монтана и Видин, след жп прелеза на гара Враца, погледнете надясно, там е дребната гора на врачани, която ще чакаме да порасне.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР