Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път

...
Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път
Коментари Харесай

Дишева: Пленумът на ВСС трябваше да определи и.д. главен прокурор

" Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път в историята на България основен прокурор се освобождава предварително. Но пълномощието да се дефинира изпълняващ длъжността " основен прокурор " е на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), защото процедурата по желание се организира пред Пленума и тя е друга от процедурата за избор на административен началник ", сподели пред БНР арбитър Атанаска Дишева, член на Висшия правосъден съвет. При избора на Иван Гешев за обвинител номер 1 през 2019 година тя гласоподава " срещу ".

" Нямаме гаранция, че краткотрайно изпълняващият няма да остане на тази служба в продължение на месеци или години. Докато извършва длъжността, Борислав Сарафов може да упражнява всички пълномощия на основния прокурор ", сподели още тя.

И добави, че няколко часа след издаване на Указа на президента за освобождението на Иван Гешев Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се е събрала и в границите на " семпло разискване " на критериите и качествата на Борислав Сарафов изборът се е провел.

" Трябваше на обществен и на изчерпателен спор да бъде сложено съществуването на професионални и нравствени качества, условия, нужни за заемането на административни длъжности във всички органи на правосъдна власт ".

" Предвид скоростта, с която се организира изборът на изпълняващия длъжността, затварянето му единствено в границите на Прокурорската гилдия, болшинството, с което това решение беше взето, ме води на мисълта, че даже разискването да беше извършено пред Пленума, то решението щеше да бъде същото ", съобщи в Неделя 150 Дишева.

По думите ѝ, с цел да бъде изменен методът, по който работи Висш съдебен съвет, би трябвало да има смяна в метода, по който той е структуриран, в метода, по който се избират неговите членове, както и основна смяна в неговите пълномощия.

" Висш съдебен съвет би трябвало да бъде разграничен на две колегии. Няма за какво във вземането на решения, които касаят съдилищата, да вземат участие прокурори. И противоположното. Важно е в съвета, който дава отговор за работата на съдилищата, да има преди всичко присъединяване на съдии, определени от съдии. В прокурорския съвет да има външен надзор, да не бъде формиран единствено от прокурори, тъй като тогава ще има ограничаване на въздействието на основен прокурор. Според мен не е належащо запазването на фигурата на основния прокурор. Административен началник отпред на прокуратурата би следвало да има, само че не с тази друга наредба от ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд ".

Атанаска Дишева уточни, че в петък Висш съдебен съвет би трябвало да открие процедура за избор на нов основен прокурор.

Според нея този Висш съдебен съвет - с изминал мандат, има законно право да избере новия основен прокурор, само че това няма да отговори на публичните упования.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР