Събитията от последните дни доведоха палестино-израелските преговори отново до нулева

...
Събитията от последните дни доведоха палестино-израелските преговори отново до нулева
Коментари Харесай

Проф. Чуков с мрачна прогноза за Израел и Палестина

Събитията от последните дни доведоха палестино-израелските договаряния още веднъж до нулева точка. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков във връзка последните ескалации на напрежение в Ерусалим, предава организация " Фокус ". По думите му протичащото се сега образува дълбока разграничителна линия сред Израел и Йордания, като то се приема и за следващата трета интифада.

„ Ако би трябвало да създадем едно резюме, става въпрос за битка за надзор върху суверенитета, върху тези паметни места, които са свещени за трите религии – християните, мюсюлманите и юдеите. Очевидно остарелият дебат сред Израел и Йордания още веднъж бива подложен на дневен ред в подтекста на това, което става в южна Сирия. Спомняме си, че първите две интифади бяха в действителност опустошителни, като там починаха десетки, а и може би стотици хора, само че се надявам, че след намесата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който ще бъде призован през днешния ден по настояването на Франция, Швеция и Египет, ще се намерят нужните принадлежности за деескалация на напрежението в тази доста сензитивна за трите религии точка “, разяснява проф. Чуков.

Той добави, че през годините е имало голям брой опити за разрешаване на многопластовия спор от страна на редица страни и организации, само че такова мъчно ще бъде реализирано, защото спорът е освен набожен, само че и етнически, стопански и даже обществен. Арабистът сподели още, че Съединени американски щати през последните години се явяват медиатор сред палестинци и израелци, само че Ерусалим е град, в който непрестанно се сблъскват разнообразни ползи, като връзките Израел-Йордания още веднъж са на дневен ред.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР