Събитието не бе част от проявите за “Варна – Европейска

...
Събитието не бе част от проявите за “Варна – Европейска
Коментари Харесай

Лъжа за 1 милион евро пълзи покрай концерта на MTV във Варна

Събитието не бе част от деянията за “Варна – Европейска младежка столица”, само че общинската администрация го регистрира като такова. Този привидно дребен подробност е значим, тъй като дейностите по младежката столица в един миг ще би трябвало да се регистрират.

В българското обществено пространство никой не е привикнал да обръща внимание на дребните елементи. А точно те построяват огромната каруца, която или се обръща, или пък се движи прелестно.

В последните седмици ставаме очевидци по какъв начин една дребна неистина стартира да се повтаря 100 пъти дневно. Тъй като не среща възражения, заживява като справедлив факт. Става дума за Варна и концертът на MTV, който се организира в средата на юли на градския плаж. Още при провеждането му в медиите се тиражираха информации, че събитието е част от самодейностите на,,Варна – Европейска младежка столица за 2017 г.” (ЕМС). Този уикенд същата тази измислицата бе повторена от варненския кмет Иван Портних пред bTV. Успоредно с това бе произнесена неведнъж от хората, натоварени с организацията по ЕМС.

Само че концертът на МTV в никакъв случай не е бил част от тези прояви. Това е съвсем напълно частен план, в който присъединяване на община Варна е минимално – 50 000 евро, които общинският съвет гласоподава през 2016 година Парите бяха депозит, който трябваше да бъде върнат, в случай че концертът се провали. Средствата нямат нищо общо с бюджета, който община Варна отдели за мероприятията по ЕМС. Организатор на концерта бе ирландският продуцент Робърт Куърк. В месеците преди провеждането той заяви, че проявата коства към 1 млн. евро, които ще бъдат покрити от спонсори и продажба на билети.

През цялото време община Варна популяризира проявата като част от ЕМС. Самите уредници нито един път обаче не оповестиха, че имат общо с,младежка столица”.

[варна мтв] Логото на ЕМС не фигурираше като сътрудник нито на транспарантите по време на концерта, нито в специфичния уебсайт на проявата, нито на билетите – на никое място. Те, изцяло съгласно практиката, предоставяха информация за всеки един спонсор или съорганизатор съпричастен към концерта (фирми, медии и т.н.). ЕМС липсваше, просто тъй като нямаше общо.

След сполучливия концерт във Варна музикалната телевизия заяви, че следващата година още веднъж ще пристигна в морската ни столица. Да не би градът да се кани да е младежка столица и през 2018 година? Не, несъмнено. А MTV може да направи колкото си изиска концерта у нас, тъй като бизнес начинанията ѝ нямат връзка с европейски или локални политически начинания.

Защо всичко това е значимо? Ами тъй като най-после дейностите по младежката столица ще би трябвало да се регистрират.

И като нищо община Варна може да си припише демонстрация, платена от други. Фокуси, при които от държавния или градските бюджети изтичат средства с подправен претекст, а след това потъват в джобове и партийни каси, са правени стотици пъти в България.

Към момента цялата тази,,дребна история” има благополучен живот. Концертът на MTV стана,,част от деянията на,,Европейската младежка столица” – към този момент на думи, само че словото постоянно е единствено начало.

Калоян Тодоров

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР