Събитието е логично продължение на нашите общи усилия да противодействаме

...
Събитието е логично продължение на нашите общи усилия да противодействаме
Коментари Харесай

Великобритания предаде множество антични артефакти на България

Събитието е разумно продължение на нашите общи старания да противодействаме на тази форма на проведена интернационална престъпност, съобщи на церемонията в Лондон шефът на ГДБОП основен комисар Калин Стоянов

Официалната гала по предаването на нелегално изнесените от страната ни културно-исторически полезности се състоя на 15 юли в посолството на България в Лондон и бе открита от посланика ни в Обединеното Кралство Н. Пр. Марин Райков в наличието на представители на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ – Министерство на вътрешните работи и на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ на Министерството на културата.



От страна на Обединеното кралство участваха лондонската полиция, гранична полиция, полицията на Кент и представители на Британския музей. Специални посетители бяха оперативните полицейски чиновници, задържали трафикираните културни полезности, прокурорът, работил по случая, както и митническите чиновници, задържали нелегално импортираните предмети на територията на Обединеното кралство.



Събитието е разумно продължение на нашите общи старания да противодействаме на тази форма на проведена интернационална престъпност, съобщи шефът на ГДБОП основен комисар Калин Стоянов. Той сърдечно благодари на английските си сътрудници за поддръжката и за построеното оперативно съдействие.



По думите му, противодействието на други форми на проведена престъпност и тероризма не би било задоволително дейно, в случай че не отдаваме нужното внимание на феномена трафик на културно-исторически полезности, тъй като опазването на културното завещание е днешният дълг към бъдещето. Главен комисар Стоянов изрази безапелационната си позиция, че верният път за противопоставяне на трафика и търговията с културно-исторически полезности е взаимната работа и образуването на общ и изчерпателен метод.



Археологическите записи ни оказват помощ да разберем историята на България и фактически историята на цивилизацията. Престъпленията, свързани с покупко-продажба на културно-исторически полезности, лишават всички нас от опциите да се учим от археологическия подтекст на тези предмети, акцентира ръководителят на отдел „ Икономическа престъпност “ в лондонската полиция.

Джон Роуч означи: Връщането на тези скъпи предмети е и опция да подчертаем триумфите, резултат от тясното национално и интернационално съдействие, учредено на професионални връзки, построени през годините. Той открои взаимната работа в границите на интервенциите „ Медикус “ и „ Обсидиан “, вследствие на която са възобновени хиляди артефакти. Предметите са били изследвани от специалисти в Британския музей, защото сходни следствия разчитат на академична експертиза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР