Събирате ли разделно отпадъците си? А намирате ли го за

...
Събирате ли разделно отпадъците си? А намирате ли го за
Коментари Харесай

Кой град по света не произвежда никакъв боклук?

Събирате ли разделно отпадъците си? А намирате ли го за досадно? Помислете за жителите на Камикацу - дребен град в планините на остров Шикоку в Югозападна Япония, които би трябвало да сепарират боклука си в 45 разнообразни категории.
В центъра за събиране на боклуци има обособени контейнери за разнообразни типове артикули: вестници, списания, картонени кутии, железни капачки, пластмасови бутилки, алуминиеви кутии, флуоресцентни лампи и така нататък Може би си мислите, че това е прекомерно, само че жителите на Камикатсу имат за цел нулеви загуби на боклук, които към този момент са реализирани на 80%.


Първоначално Камикацу ръководи боклуците си като всеки различен дребен град по света: изхвърлят ги в природата или ги изгарят в домовете. Но изгарянето на боклука основава големи количества парникови газове, а сметищата замърсяват околната среда.
Така жителите на градчето вземат решение да трансформират навиците си. През 2003 година те вкарват концепцията за " нулеви боклуци ", показва Amusing Planet.
В началото е мъчно за всички. Измиването и сортирането на боклука е досадна и отнемаща време задача. Както стъклените, по този начин и пластмасовите бутилки би трябвало да бъдат освободени от капачките и да бъдат сортирани по цвят.
Пластмасовите бутилки от соев сос и лой за готвене би трябвало да се събират настрана от бутилките, които съдържат минерална вода и зелен чай. Всеки пластмасов или книжен етикет на бутилките би трябвало да бъде отстранен. Вестниците и списанията би трябвало да бъдат събрани в чисти пакети. Правилата са безбройни.
Няма система за събиране на боклука от домовете, тъй че жителите на града би трябвало да ги носят сами в центъра за преработване. Работниците в центъра по-късно се твърдят, че боклукът е вярно подбран и отива в верните контейнери.

Използваните облекла, бижута и други неща, от които хората към този момент не се нуждаят, изчезват в магазина за преработване и се разменят за други движимости. В града има и цех, в който се създават предмети от нежелани артикули, като да вземем за пример плюшени мечета от остаряло кимоно.
Това, което в началото е голяма тежест, последователно се трансформира в метод на живот в Камикацу. Хората стартират да гледат на боклука по друг метод. Те стават по-внимателни към това, което купуват, по какъв начин го употребяват и по какъв начин се разпореждат с него. Собственик на магазин в Камикату споделя, че след стартирането на програмата купува единствено неща в картонени кутии, тъй че те да могат да се употребяват за пакетиране на други движимости.
В последна сметка, дребният град с малко над 1700 души става толкоз добър в преработването, че единствено 20% от генериратите отпадъци отиват в депото, което се надяват да бъде отстранено до 2020 година

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР