Събирането на личните ни данни далеч надхвърля това, което много

...
Събирането на личните ни данни далеч надхвърля това, което много
Коментари Харесай

Това са всички данни, които Facebook и Google имат за вас

Събирането на персоналните ни данни надалеч надвишава това, което доста от нас могат да си показват. Затова се приготвих и погледнах, където би трябвало. Авторът на тази публикация, Дилън Кърън, съветник по цифрови данни и разработчик на уеб уеб сайтове, споделя това, което е научил за Фейсбук и Гугъл. Тази публикация може да учуди или стресира множеството от читателите, само че тя демонстрира действително в какъв свят живеем. Вече втори ден този текст е най-четеният в английското издание „ Гардиън “. „ Труд “ ви предлага да се запознаете с него.

Искате ли да се измъкнете? Ще ви покажа какъв брой от вашата информация е притежавана от фейсбук и Гугъл, без да сте разбрали.

Гугъл знае къде сте били

 Гугъл карта на всяко място, на което съм бил в Ирландия тази година. Гугъл карта на всяко място, на което съм бил в Ирландия тази година.
Гугъл съхранява вашето местонахождение, с всяко включване на телефона. Можете да видите графиката на местата, където сте били, още от първия ден, когато сте почнали да употребявате Гугъл на телефона си. Кликнете върху тази връзка, с цел да видите вашите лични данни: google.com/maps/timeline?…

Гугъл знае всичко, което в миналото сте търсили, и даже и да сте го изтрили


Гугъл съхранява историята на търсенията на всичките ви устройства. Това значи, че даже да изтриете историята на търсенията на едно от устройствата, може да има данни, непокътнати на другите устройства. Кликнете върху тази връзка, с цел да видите вашите лични данни: myactivity.google.com/myactivity

Гугъл има ваш рекламен профил


Гугъл основава рекламен профил въз основа на информацията ви, в това число местоположението ви, пола, възрастта, занимания, кариера, ползи, статус на връзката, тегло и приходи. Кликнете върху тази връзка, с цел да видите вашите лични данни: google.com/settings/ads/

Гугъл знае всички приложения, които употребявате


Гугъл съхранява информация за всяко приложение и уголемение, което употребявате. Те знаят какъв брой постоянно ги употребявате, къде ги употребявате и с кого ги употребявате. Това значи, че знаят с кого говорите във фейсбук, с кои страни и по кое време спите. Кликнете върху тази връзка, с цел да видите вашите лични данни: security.google.com/settings/security/permissions

Гугъл има цялата ви история с YouTube


Те евентуално знаят дали скоро ще бъдете родител, дали сте закостенял или напредничав, дали сте евреин, християнин или мохамеданин, дали се чувствате депресиран или податлив към самоубийство, дали сте анорексичен… Кликнете върху тази връзка, с цел да видите вашите данни: https://www.youtube.com/feed/history/search_history.

Данните, които Гугъл има за вас, могат да запълнят милиони документи на Word


Гугъл предлага алтернатива за евакуиране на всички данни, които съхранява за вас. Исках да го изтегля, само че файлът беше 5,5 GB, което е към 3 милиона Word документи. Тази връзка включва вашите отметки, имейли, контакти, файлове в Гугъл Drive, цялата горепосочена информация, видеоклиповете ви в YouTube, фотосите, които сте създали на телефона си, компаниите, от които сте си купили продуктите, посредством Google…

Те също по този начин разполагат с данни от календара ви, от сесиите ви в Гугъл, историята на местоположенията, на слушаната от вас музика, на закупените от вас книги, на групите в Гугъл, в които сте, на уебсайтовете, които сте основали, или сте споделили, какъв брой крачки сте създали за един ден… Кликнете върху тази връзка, с цел да видите личните си данни: google.com/takeout.

Facebook също има доста данни за вас


Facebook предлага сходна алтернатива, с цел да изтеглите цялата информация. Моята беше почти 600 MB, което е към 400 000 Word документи.

Това включва всички известия, всички файлове и всички аудиосъобщения, които в миналото сте изпратили или получили и всичките контакти на телефона ви.
 Скрийншот на данните за мен, които Фейсбук e съхранил. Скрийншот на данните за мен, които Фейсбук e съхранил.
Кликнете тук, с цел да видите данните си: https://www.facebook.com/help/131112897028467.

Facebook съхранява всичко от вашите стикери до вашата локация


Facebook също по този начин съхранява всичко, което счита, че може да ви заинтересува, въз основа на нещата, които сте харесали или вие, или сте говорили с вашите другари (На мен ми харесва тематиката “момичета”).

Дори и да е безсмислено, те съхраняват всички стикери, които в миналото сте изпратили във фейсбук.

Те също по този начин съхраняват всяко влизане във фейсбук, от кое място сте влезнали, кога и от кое устройство.

Те съхраняват всички приложения, които в миналото сте свързвали с вашия акаунт във фейсбук, тъй че те могат да предположат, че се интересувам от политика и уеб и графичен дизайн, че съм бил откъслечен сред интервалите X и Y, че съм конфигурирал Tinder и че, аз имам телефон HTC през ноември.

Те имат достъп до вашата уеб камера и микрофон


Данните, които събират, включват следене къде сте, какви приложения сте конфигурирали, когато ги употребявате, защо ги употребявате, достъпът ви до уеб камерата и микрофона когато и да е, контактите, имейлите, календара, историята на позвъняванията, известията, които изпращате и получавате, изтегляните файлове, възпроизвеждането на игрите, фотосите и видеоклиповете, музиката, историята на търсенията, историята на сърфирането ви и тези, които го вършиме.

Тази информация има милиони злоумишлени използва. Вие може да казвате, че не сте терорист. Тогава по какъв начин става, тъй че, Гугъл ви свързва с Ислямска страна? Работите за Гугъл и подозирате жена си? Идеално, просто потърсете историята й и историята на нейните търсения за последните 10 години. Имате ли достъп до някой профил в Гугъл? Перфектно, имате последователен дневник за всичко, което индивида е правил през последните 10 години.

Това е едно от най-лудите неща в актуалната ера. Никога не бихме разрешили на държавното управление или на корпорацията да постави камери и микрофони в нашите домове или да наблюдава местоположението ни. Но ние просто продължаваме напред и го вършим сами. Защо, по дяволите! Може би, тъй като желаеме да гледаме сладки видеоклипове за кучета.

По долу, демонстрирам някои от другите способи, по които Гугъл получава данните ви

 В документа, за историята на моите търсения има 90 000 разнообразни записа. В документа, за историята на моите търсения има 90 000 разнообразни записа.
Получих документа “Google Takeout” с цялата моя информация и това е разбивката на всички разнообразни способи, по които те получават информацията ви.

Ето документът за историята на търсенията, в който има 90 000 разнообразни записи, даже показващи изображенията, които съм изтеглил, и уеб уеб страниците, с които съм имал достъп.

В документа, за историята на моите търсения има 90 000 разнообразни записа

Гугъл знае кои събития сте посетили и по кое време

 Тук моят Гугъл Календар е разрушен, показвайки всички събития, които в миналото съм добавял, дали съм участвал на тях и в кой час съм ги посетил. Тук моят Гугъл Календар е разрушен, показвайки всички събития, които в миналото съм добавял, дали съм участвал на тях и в кой час съм ги посетил.
Тук моят Гугъл Календар е разрушен, показвайки всички събития, които в миналото съм добавял, дали съм участвал на тях и в кой час съм ги посетил.

И Гугъл има информация, която сте изтрили

 Това е моят Гугъл Drive, който съдържа категорично изтрити файлове. Това е моят Гугъл Drive, който съдържа категорично изтрити файлове.
Това е моят Гугъл Drive, който съдържа категорично изтрити файлове, в това число моето обобщение, моят месечен бюджет и всички кодове, файлове и уеб уеб сайтове, които в миналото съм направил, и даже частният ми ключ PGP, който изтрих, и който употребявам за кодиране на имейли.

Гугъл може да знае вашата рутинна подготовка

 Това е моят Гугъл Fit, който демонстрира всички стъпки, които съм правил в миналото. Това е моят Гугъл Fit, който демонстрира всички стъпки, които съм правил в миналото.
Това е моят Гугъл Fit, който демонстрира всички стъпки, които съм правил в миналото, всякога, когато вървя някъде, записи на медитация (йога) тренировки, които съм направил. Изтрих тази информация и лиших достъпа на Гугъл Fit.

И имат фотоси на годините

Това са всички фотоси, направени в миналото с телефона ми, разрушени по години, и включва метаданните, по кое време и къде съм правил фотосите

Гугъл има всеки имейл, който в миналото сте изпратили

 Всеки имейл, който в миналото съм изпратил, или са изпратени до мен. Всеки имейл, който в миналото съм изпратил, или са изпратени до мен.
Всеки имейл, който в миналото съм изпратил, или са изпратени до мен, в това число тези, които изтрих или са категоризирани като спам.

И има още

 Те имат всяко едно търсене в Гугъл, което съм направил от 2009 година Те имат всяко едно търсене в Гугъл, което съм направил от 2009 година
Ще направя малко обобщение на хилядите файлове, които получих в границите на Гугъл Activity.

Първо, всяка Гугъл реклама, която в миналото съм виждал или върху която съм кликвал, всяко приложение, което в миналото съм пускал или употребявал и по кое време съм го направил, всеки уеб страница, който в миналото съм посещавал и какъв брой време съм бил, и всяко приложение, което съм конфигурирал или търсил.

Те също по този начин имат всеки облик, който в миналото съм търсил и спасявал, всяка локация, която в миналото съм търсил или кликвал, всяка вест или публикация, която в миналото съм търсил или четял, и всяко едно търсене в Гугъл, което съм направил от 2009 година насам. И най-после, всички видеоклипове в YouTube, който в миналото съм търсил или гледал, от 2008 година насам.

Превод от Guardian специално за “Труд” Павлов Павлов
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР