С явно гласуване ще се избира омбудсман. Досега вотът за

...
С явно гласуване ще се избира омбудсман. Досега вотът за
Коментари Харесай

Омбудсманът ще се избира с явно гласуване

С очевидно гласоподаване ще се избира омбудсман. Досега вотът за публичен бранител бе скришен и Българска социалистическа партия настояха да се резервира тази традиция. Предложението им не мина.

С оферти законопроект се планува омбудсманът да насочва оферти и рекомендации до Министерския съвет и до Народното събрание за сключване и одобрение на интернационалните актове в региона на правата на индивида, както и наложително да се уведомява омбудсмана при правене на планове на нормативни актове, които засягат пълномощията му като Национален предпазен механизъм.

Въвежда се очевидно гласоподаване в процедурата за избор на омбудсман и заместник-омбудсман, като към условията за заемане на длъжността омбудсман се планува условие за предходен опит в региона на правата на индивида. Предлага се омбудсманът да насочва оферти и рекомендации за поощряване и отбрана на застрашените права и свободи на жителите от частноправни субекти.

В допълнение заместник-министърът на правораздаването Евгени Стоянов означи, че препоръчаните промени и допълнения на закона са в сходство с получени мнения по съответните текстове от Подкомитета по акредитацията към Организация на обединените нации и са утвърдени от него, осъществяването на които ще обезпечи на институцията на омбудсмана цялостно сходство с Парижките правила и ще обезпечи опция за кандидатстване за най-високия статут на институцията - статут А. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР