С яростни спорове започнаха дебатите по избора на Росен Желязков

...
С яростни спорове започнаха дебатите по избора на Росен Желязков
Коментари Харесай

Росен Желязков стана председател на НС със 136 гласа (СНИМКИ)

С гневни разногласия започнаха дебатите по избора на Росен Желязков за ръководител на Народното събрание, само че завършиха с овации. „ За “ бяха 136 депутати, 94 гласоподаваха „ въздържал се “, срещу нямаше. Не е моментът за възторг и празненство, бяха първите думи на Росен Желязков в качеството си на ръководител на 49-то Народно събрание.

След дни договаряния се стигна до консенсус сред първите две политически сили – ГЕРБ и Политическа партия, а кандидатурата му бе показана от Десислава Атанасова. Тя регистрира протеклите диалози с ПП/ДБ. Герберите акцентираха доброжелателността в съглашението за ротация на ръководителя на законодателния орган – нещо, за което настояха вторите в Народното събрание . „ Възраждане “ излъчиха още веднъж Петър Петров като единствен съперник на гербера, а депутатът Искра Михайлова нападна ПП/ДБ, че се готвели да поддържат ГЕРБ в номинацията им за парламентарен началник, макар че били основани като групировка, която се бори с хората на Бойко Борисов. Депутатът от „ Възраждане “ ги прикани да не предават гласоподавателите си.

Лидерът на Българска социалистическа партия пък Корнелия Нинова излезе на трибуната и упрекна двете партии, че с сделка за ротация намерили метод за заобиколят Конституцията. Знаем, че е комплицирано , посочи водачът на Българска социалистическа партия. Тази комплицирана обстановка обаче не значи, че би трябвало да се заобикаля Основния закон. Тя напомни офанзивите на Политическа партия и Демократична България в предходния парламент, когато левите поддържаха Вежди Рашидов още веднъж за ръководител. Тогава изляхте тонове мръсотия против Българска социалистическа партия, сподели Нинова. Лидерът на алените напомни и клетвите на депутати от ГЕРБ и ПП/ДБ от предходния парламент, че биха си отрязали ръцете, само че не и да гласоподават с ГЕРБ и надлежно с ПП/ДБ. Това е коалиция на джентълмени с по една ръка , упрекна ги Нинова.

 Снимка : БГНЕС

Тя разкритикува и законодателната стратегия, към която са се обединили първите две обединения в Народното събрание. Къде ви е бюджетът в законодателната стратегия, недоумява Нинова. Това са приказки за наивници, оцени тя договарянията с ГЕРБ. Вие кое сте – смяна или статукво , обърна се към вторите в Народното събрание. Прегърнахте се с тези, които вкарахте в ареста, ядоса се аленият народен представител и разгласи, че партията няма да поддържа Желязков.

Асен Василев също излезе на трибуната и захапа „ Възраждане “, че при техните събирания се виждат повече съветски флагове, а не български и не желаят европейско развиване. Към Българска социалистическа партия той насочи обвиняването за измененията в Изборния кодекс. Ако желаеме да имаме работещ парламент, би трябвало да намерим работеща формула, настоя депутатът от Политическа партия. За групировката бюджетът бил приоритет и те упорстват за скоростното му разглеждане. Опитваме се да създадем нещо извънредно мъчно, показа Асен Василев. А съгласуваната законодателна стратегия щяла да тласне България напред. Дано не съм ви направил трагичен като ръководител, репликира Вежди Рашидов.

 Снимка : БГНЕС

Драгомир Стойнев оцени напъните на двете обединения за доближаване на законодателна стратегия. Има ли сделка с президента той да бъде част от тази завера, попита обаче социалистът. Той попита още дали ще се одобри бюджет за служебния кабинет, дали ще има коалиция ГЕРБ-ПП/ДБ или ще основат следващ безпорядък.

Лидерът на „ Възраждане “ пък се ядоса на Асен Василев и го прикани да не лъже. Костадин Костадинов счита, че Политическа партия подменяли вота на гласоподавателите си и се превръщали с патерица на ГЕРБ.

Няма по какъв начин да обясните тази коалиция, включи се и Георги Свиленски с офанзива към Асен Василев, само че пък социалистът мина на офанзива към президента – Той трябвало да си отреже и двете ръце, едната ръка когато излязъл пред хората с пестник против ГЕРБ и другата, отричайки се от Политическа партия. По-важно е кой ще ръководи страната , посочи социалистът.

За морала и неналичието на подобен поспориха Явор Божанков и Георги Свиленски, като от алените демонстрираха, че още са афектирани на Божанков за напускането на левите редици, въпреки и той да беше изключен от самите тях.

 Снимка : БГНЕС

В дебата се включи и Тошко Йорданов от Има Такъв Народ с репликата: „ Не си връткаме ротационно мнението . “

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ акцентира, че изборът на ръководител изисква отговорно държание, а Движение за права и свободи ще е съпротива на оформилото се болшинство .

ГЕРБ+Промяната=на подмяната „, формулира от трибуната Карадайъ, който открои опита за замяна. Лидерът на Движение за права и свободи се притеснява, че за три месеца ще се постави завършек на страната и държавността.

Асен Василев го попита дали правосъдната промяна или ПВУ разрушават страната. Без смяна на Конституцията няма по какъв начин да стане правосъдната промяна, съгласно водача на Движение за права и свободи.

Източник: news24sofia.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР