С всяка монета – по-чиста планета! Под това мото стартира

...
С всяка монета – по-чиста планета! Под това мото стартира
Коментари Харесай

Откриха автомат за разделно събиране в Kaufland в Пловдив, плаща за всяка рециклирана бутилка

С всяка монета – по-чиста планета! Под това мото започва пилотна самодейност за преработване против „ ековаучер “ в Пловдив. Автоматът за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенчета e конфигуриран в Kaufland на „ Цариградско шосе “ 94 и посредством него пловдивчани към този момент ще могат да спомогнат за опазването на околната среда.
Прочетете още


„ Всеки рециклиран кен или бутилка до 3 литра. носят на потребителите по 5ст.. Важно е те да не бъдат смачкани или мръсни. Машината печата „ ековаучер “, който след това може да бъде употребен на касата на магазина . След като отпадъкът от опаковка попадне в машината, тя го разпределя автоматизирано към профилиран резервоар. Има четири, като два са за безцветни бутилки, един за цветни и един за железни кенчета “, разяснява финансовият шеф на компанията Иван Георгиев.

След това пътят на боклуци ги води към централния склад за компанията, където им следва да бъдат балирани и предадени за преработване. След прекосяване през рециклатор от отпадъка ще се създаде гранулат, приспособен за произвеждане на нови бутилки.

Машината може да одобри най-много 40 броя бутилки или кенове от един клиент. Респективно най-високата стойност на ековаучерa е 2лв. Той може да бъде употребен в границите на 90 дни от издаването му, при покупка на артикули за най-малко 10лв.



„ Интересът на клиентите към автоматите последователно пораства. През първата седмица от старта отчетохме над 11 000 броя върнати кенове и бутилки за всички обекти, а през втората седмица от плана върнатите опаковки към този момент са над 28 000 броя “, заяви финансовият шеф на Kaufland. Георгиев добави, че станцията за преработване е въведена след изследване за настройките на българина към сходни способи. То е посочило, че 95 на 100 от потребителите показват подготвеност да употребяват апарата, а 56% са отбелязали, че финансовият тласък ще ги стимулира в допълнение да го вършат.

Реализацията на този план, подсилен от Министерство на околната среда и водите, е част от общата политика на компанията за понижаване на вредата върху околната среда. Те са имат и други начинания в тази насоки, като за предходната година са икономисали към 4 хиляди тона въглеродни излъчвания.



„ Гордея се, че положителните практики от Германия действително към този момент са включени в нашето всекидневие. Прекрасен пилотен план, който демонстрира по какъв начин концепциите, които към този момент са осъществени, тук могат доста бързо да действат. Това също е и един прелестен образец за кръгова стопанска система. Ще пристигам постоянно да връщам моите пластмасови и ауминиеви опаковки в хипермаркетите на Kaufland в града “, показа доктор Мариана Чолакова, почетен консул на ФР Германия в Пловдив.

Пилотният план за разполагане на автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове беше стартиран на 28 март по едно и също време от Kaufland и Lidl като част от уговорките, заложени в REset Plastic – интернационалната тактика за пластмаса на Schwarz групата, част от която са двете компании. Съоръженията са ситуирани в общо 15 магазина на двете вериги в девет града в страната. В Kaufland станции за преработване има в обекти на веригата в София, Пловдив и Варна.

Откриването на станцията за преработване посетено от кмета на регион Тракия и зам.-кметът по екология Анести Тимчев, които показаха поддръжката и насладата си от този план.

 



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР