С встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган

...
С встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Турция преминава към нова държавна система на управление

С встъпването в служба на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на гала през днешния ден в турската столица Анкара, в страната влиза в действие нова система на ръководство, при която изпълнителната власт е сложена в ръцете на президента . Ердоган бе избран отново на изборите на 24 юни с над 52% и получи мандат да ръководи страната през идващите пет години, съобщи Българска телеграфна агенция.

На днешната гала се чака да участват близо 20 президенти, измежду които президентът Румен Радев, десетина министър председатели, както и други публични представители от разнообразни страни. Според информация от президентския протокол в 16:30 часа Ердоган ще постави клетвата в Меджлиса в наличието на 600-те новоизбрани депутати.
Симпатизантите на Ердоган чествали успеха му с всеобща пукотевица Излязоха окончателните резултати от предварителните избори
След това той ще извърши наложителното в турския държавен протокол поклонение и полагане на венец в мавзолея гробница на създателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. По-късно в двореца Бештепе в Анкара ще има банкет, а след него Ердоган ще разгласи състава на новия кабинет.
Снимка: Reuters
Така в действителност ще влезе в действие новата система на ръководство на турската страна. По отношение на точното й наименование няма единогласие, нито пък на коя от съществуващите в други страни системи ще наподобява. Едни я назовават " президентска държавна система ", а други " президентска система от турски вид " . Независимо по какъв начин ще се назовава, тя ще бъде много друга от досегашната парламентарна система. Ердоган ще получи пълномощия, каквито като се изключи Ататюрк, до момента не е имал нито един турски водач.
Петте дипломатически провокации пред Ердоган след успеха в Турция Очаква се той да продължи войнствения си жанр във външната политика на Анкара, въпреки наблюдаващите да не изключват вероятността да потърси компромис, показва Фулия Йозеркан от Агенция Франс Прес
Ердоган ще съвместява по едно и също време три функционалности - на държавен глава, на държавен началник и на водач на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР). Въпреки че министър-председателският пост се отстранява, функционалностите му ще се поемат от Ердоган, който ще има право да назначава министрите в кабинета, да избира и назначава висшите съдии и прокурори и да ги освобождава, под негово управление ще бъдат защитата и националната сигурност в качеството му на висш главнокомандващ, а по този начин също и дирекцията по религиозните въпроси.
Снимка: Reuters
Ердоган ще може да ръководи посредством укази

Днес той ще обнародва " Президентски декрет номер 1. " Юристи и специалисти от към месец насам работят върху документа. Той ще съставлява в действителност организационната скица на новата система на ръководство на страната, разяснява анализаторът Дениз Зейрек. Начело на системата ще бъде Ердоган, като в началото се чака да има двама вицепрезиденти, само че може да бъдат и повече.

До преди няколко дни в политическите коридори се разясняваше, че за вицепремиер е била поканена Мерал Акшенер, лидерката на опозиционната " Добра партия ", само че тя публично отхвърли това изказване. В същото време обаче с огромна възможност се твърди, че единият от вицепрезидентите ще бъде жена.

С декрет номер 1 Ердоган публично ще разгласи състава на новия кабинет. Той съобщи, че това ще стане в понеделник, в 21 часа. Според близки до президента източници новият кабинет ще бъде от 16 министри, вместо досегашните 23-ма , което допуска, че някои министерства ще бъдат слети. Висши комисии, общо 9 на брой, отговарящи за въпроси от разнообразни браншове, също ще бъдат на послушание на Ердоган.
Снимка: Reuters
Какви ще бъдат функционалностите на Меджлиса

Турският парламент, най-старата институция на страната (основан е на 23 април 1923 г.), ще се състои от 600 депутати вместо 550 до момента.

В събота новоизбраните на 24 юни т.г. депутати поставиха клетва, церемонията продължи 10 часа. С този акт в действителност стартира новата парламентарна сесия.

В досегашната парламентарна система министър председателят наложително трябваше да бъде народен представител и се избираше с болшинство на депутатите. При новата система президентът Ердоган ще бъде началник на държавното управление и в качеството си на подобен ще назначава министрите, които може да бъдат отвън Народното събрание . Друга оригиналност е, че за назначения от Ердоган кабинет няма да се търси избор на доверие , както беше в досегашната парламентарна процедура.
Турция: Накъде след историческия избор? Реджеп Тайип Ердоган на процедура ще ръководи еднолично през идващите пет години
Досегашният министър-председател Бинали Йълдъръм се чака да поеме управлението на Народното събрание . В събота ръководещата ПСР номинира Йълдъръм за собствен претендент за поста ръководител на новия турски парламент.
Снимка: Reuters
Първото съвещание на новия кабинет ще бъде на 13 юли, разгласи Ердоган.

Има упования, че в навечерието на годишнината от осуетения опит за прелом на 15 юли 2016 година, Ердоган може да отстрани въведеното изключително състояние . Очаква се тези дни с президентски декрет да бъде анулирана и възбраната за излизане в чужбина на към 180 хиляди турски жители, заяви частната телевизия НТВ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР