С впечатляващ рекорд завърши Обиколката на Витоша при бегачите. 37-ото

...
С впечатляващ рекорд завърши Обиколката на Витоша при бегачите. 37-ото
Коментари Харесай

Падна беговия рекорд при жените в 100-километровата Обиколка на Витоша

С впечатляващ връх приключи Обиколката на Витоша при бегачите. 37-ото издание събра на старт над 580 състезатели, които потеглиха по трасето тъкмо в среднощ против неделя.

Най-много аплодисменти заслужи шампионката при дамите Мария Николова. Освен че записа шеста победа при десетото си присъединяване, тя прати в историята личния си скоростен връх, като финишира за 9.17:32 часа, с повече от 20 минути по-бързо от досегашното си върхово достижение. Наред с това Мария финишира с пето време от всички участници.

"Бях разпределила точно силите си, което е доста значимо в сходно предизвикателство. През нощта имаше гъста мъгла над язовир Студена и на Ярема, в допълнение трасето бе влажно и тук-там много кално от проливния дъжд. Щастлива съм с върха, не преставам към идната година и идващото тестване, " съобщи шампионката след финала.

При мъжете се заформи оспорван дуел сред първенеца от 2016 година Ивайло Атанасов и майстора в планинските бягания Кирил Николов-Дизела. Двамата се движеха един до друг до село Чуйпетлово, само че там Николов получи болки от инфектиране на остаряла контузия и се отхвърли. Атанасов продължи без да понижава темпото, с цел да победи на финала с персонално достижение от 8.18:20 часа, единствено на 6 минути от върха на трасето. Среброто бе за Стефан Иванов, финиширал 40 минути след първенеца, а бронза заслужи Тодор Георгиев.

"Трасето в допълнение се усложни от падналия проливен дъжд, тук-там в маратонките ми влизаше доста тиня и това затрудняваше бягането. Малко не стигна за върха, само че предизвикването остава, " сподели след успеха си 32-годишният преподавател по философия Ивайло Атанасов.

Над 100 спортисти се впуснаха в супер тестването "200 км " - да обиколят Витоша първо с велосипед и по-късно с тичане. Супер героят на уикенда се споделя Самуил Вълчев, който резервира водачеството си от първия ден с велосипеда и най-после завоюва златото при дуатлонистите с 16.17:11 ч. (5.08:56 ч. колоездене и 11.08:15 ч. бягане) Предния ден Александър Алексиев-Машината записа трета поредна победа при колоездачите. Резултатът му още веднъж е неповторим - 3.56:32, на 48 секунди от личния му връх на трасето от предишното лято, когато стана първият в историята обиколил планината под 4 часа. Втори и трети приключиха неговите съотборници от "Велораптър " Владислав Гюров и Калин Русев.

При дамите с велосипед Христина Козарева предстоящо отбрани купата си от предходната година. Състезателката на "Велораптор " финишира за 5.29:02 часа. Суперсензация бе второто място на едвам 12-годишната Йоана Вълканова от "Олимп ", финиширала на 19 минути след шампионката. Трета е Ивета Костадинова. Събитието, известно още като "Витоша 100 " е част от самодейност "София - европейска столица на спорта, бе пренасрочено тази година от юни за юли и се състоя при строго съблюдаване на здравните условия.

На старт застанаха представители на 22 страни, част от тях с цели тимове. Много от деклариралите присъединяване от чужбина обаче не можаха да се включат заради наложената карантина в техните страни при завръщането им от България. Общият брой на чужденци надмина 100, измежду тях чиновници на редица посолства у нас. "Софийска вода " още веднъж връчи на призьорите ваучери на стойност над 3000 лева, настрана даде водоноска на бент. Студена и друга водоноска с душове на финала. Общият награден фонд бе над 10 000 лева.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР