С влязла в сила присъда на Петроградски районен съд на

...
С влязла в сила присъда на Петроградски районен съд на
Коментари Харесай

Русия осъди българин на 12 години затвор за разпространение на дрога

С влезнала в действие присъда на Петроградски областен съд на Санк Петербург, Руска федерация, е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от дванадесет години на българския жител К. Т.

Той е приет за отговорен в опит за разпространяване на опиати в изключително огромни размери в Русия, написа Glasnews.bg.

От претекстовете на правосъдния акт се открива, че на 31.08.2018 година К. Т., дружно с още две лица са арестувани от правораздавателните органи с 39,840 кг. кокаин, предопределен за разпространяване на територията на Руската федерация. Намереното количество опиати е в изключително огромни размери според съветското законодателство.

На 15.03.2023 година на К. Т. е предаден на българските управляващи и настанен в Софийския затвор. Главният прокурор на Република България е сезирал Софийски градски съд с предложение за пригаждане на присъдата във връзка с трансферирания български жител.

В хода на правосъдните прения Софийска градска прокуратура (СГП) поддържа предлагането и сочи, че са налице всички предпоставки на член 3 от Конвенцията за трансфер на наказани лица, по която Република България е страна. Престъплението по член 228. 1, вр. член 30, т. 3 от Наказателен кодекс на РФ, подхожда като такова по член 354а, алинея 2, изр. 2, вр. алинея 1, изр. 1, вр. член 20, алинея 2, вр. член 18 от Наказателен кодекс на Република България. За това закононарушение българският закон е планувал наказване „ отнемане от независимост “ за период от 5 до 15 години и санкция от 20 000 до 100 000 лева

СГП намира, че няма съображение за изменение размера на наложеното от съветския съд наказване, че по този начин наложеното наказване безспорно подхожда на нашето законодателство и не се постанова неговото пригаждане, както и че по реда на член 457, алинея 5 от Наказателно-процесуален кодекс следва да се зачете времето, през което К. Т. е бил търпял наказването в чужбина, задържането под стража в РФ и времето, през което трансферираният се е намирал в Затвора – София.

Двете страни са се споразумели за предаване на наказаното лице, вследствие на което на 15.03.2023 година К. Т. е наведен на територията на Република България. СГП смята още, че Софийски градски съд би трябвало да одобри за осъществяване наказването „ отнемане от независимост “ в размер на 12 години във връзка с К. Т. и да дефинира „ непоколебим режим “ на изтърпяване.

С определение Софийски градски съд е приел за осъществяване присъдата на Петроградски областен съд на Санк Петербург, Руска федерация, с която българският жител К. Т. е приет за отговорен и е наказан на „ Лишаване от независимост “ за период от 12 години.

Определението на Софийски градски съд е влезнало в действие. В рамките на компетентността си СГП предприе неотложно дейности по привеждане в осъществяване на наложеното наказване.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР