С височината на 14-етажна сграда и със застроена площ, колкото

...
С височината на 14-етажна сграда и със застроена площ, колкото
Коментари Харесай

Склад колкото 14-етажна сграда: Кое е най-високото такова съоръжение в България?

С височината на 14-етажна постройка и със застроена повърхност, колкото 13 футболни стадиони. Така образно могат да бъдат разказани най-високият склад в България и един от най-големите дистрибуционни центрове у нас. Те работят от 2019 година и се намират в индустриална база " Божурище ", а поради мащаба си могат да бъдат видени от километри разстояние.

Става дума за базата на датската верига за мебели и артикули за дома JYSK, която преди две години разгласи огромна инвестиция в построяването на центъра, който е хъб за доставки за България и Югоизточна Европа. Това влагане включваше построяването на две кули за предпазване на продуктите с височина от 42 метра. Едната от тях е изцяло автоматизирана система, която работи без човешка интервенция.

Повече за базата и за бизнеса на JYSK в България пред Money.bg споделя Стоян Лолев, който е част от мениджърския екип на дистрибуционния център.

" Общата повърхност на дистрибуционния център тук е 33 000 квадратни метра, а застроената е 95 000 квадратни метра. Общият потенциал въз основата е 122 416 палета, които се съхраняват в тези високостелажни автоматизирани тела, чиято височина е 42 метра. Те са с обща повърхност от 10 000 квадратни метра ", изяснява той.

По неговите думи в автоматизираната част на склада работят 14 крана, които качват и смъкват стоката на тази височина.

Базата в Божурище работи от есента на 2019 година, като общата инвестиция в построяването ѝ беше в размер на 107 милиона евро. В момента там работят 260 души, като 230 от тях са заети в склада.
 JYSK отвори дистрибуционен център за над 200 милиона лв. до София
JYSK отвори дистрибуционен център за над 200 милиона лв. до София

Съоръжението разполага с двата най-високи склада у нас

Стоките във всички магазини на JYSK у нас, както и за обектите в прилежащите ни страни, идват точно от базата в България. Тя дава отговор за общо 230 магазина на Балканския полуостров, а страните, които обслужва, са Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина и Румъния.

Всеки работен ден от там потеглят сред 60 и 70 камиона със стока. Преди това те идват най-вече по море, а останалата част се транспортира с камиони. Веригата има сходни бази в Дания, Германия и Швеция, а най-голямата такава се намира в Полша.

" Производителите доставят, както до складовата база тук в Божурище, по този начин и до останалите дистрибуционни центрове в Европа. Тук стоката се разпределя и доставя, както до клиентите, по този начин и до нашите магазини въз основата на техните поръчки. Стоките се създават в целия свят и надлежно нашите снабдители изпращат стоката до тук, където тя се разтоварва и преопакова и разпределя ", показва Стоян Лолев и прибавя:

" Обемът на продуктите, които поддържаме тук е значителен. А те спадат в 2 категории - непрекъснати продукти, които управляваме от тук, и сезонни, като да вземем за пример култивиран мебели, коледна украса и други ".
 JYSK регистрира 28% по-висок оборот в България
JYSK регистрира 28% по-висок оборот в България

Печалбата спада с 11% поради направените вложения, разясняват от компанията

Целта на JYSK е базата в Божурище да бъде освен хъб за зареждане на магазините в района, само че и подобен за осъществяване на онлайн доставки за прилежащите пазари. Първите такива започнаха скоро за българския пазар, само че в идващите месеци следва те да бъдат осъществявани и за останалите страни.

" Към момента обслужваме единствено 2 пазара. От края на септември добавихме и Гърция, само че проектът ни е до края на годината да прибавим и останалите страни, които обслужваме. Очакваме надлежно да се усили и нашият размер. Към момента най-големият и оборотен пазар, който обслужваме, е Румъния, където сред 40 и 50% от стоката изпращаме ", показва Лолев.

Останалата част на изявлението можете да чуете във видеото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР