С въвеждането на тол системата ще има различни тарифи за

...
С въвеждането на тол системата ще има различни тарифи за
Коментари Харесай

За пътищата в лошо състояние няма да се плаща при въвеждане на тол системата

С въвеждането на тол системата ще има разнообразни цени за другите класове пътища, като за тези в най-лошо положение няма да се заплаща, сподели през днешния ден ръководителят на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) инж. Светолслав Глосов, представен от организация " Фокус ". Той, дружно с други ръководители на организацията, участва на съвещанието на комисията по районна политика, благоустройство и локално самоупвалнение.

Инженер Глосов добави, че съответните цени ще бъдат оповестени през втората половина на месец август. След това те ще преминат през публично разискване.

По проект тол системата би трябвало да бъде въведена през август 2019 година. Тя може да проработи и преди този период, в случай че изпълнителите си свършат работата по-рано, разяснява инж. Глосов. Той напомни, че от 1 януари идната година ще бъде въведена електронната винетка.

Тол системата ще обгръща 16 000 км пътища

Тол системата ще обгръща 16 хиляди километра пътища. " Системата разрешава да бъде разширявана, да бъдат включени разнообразни варианти за тарифиране ", сподели инж. Глосов и разясни, че тази система ще бъде първата такава в Европа. Това ще дава опция, откакто веднъж бъде ремонтиран, за прекосяването по него да се заплаща.

Тол системата може да бъде разширена по този начин, че да обгръща и общински пътища, сподели още ръководителят на АПИ. Той разясни, че е въпрос на настройки, само че първоначално секторите от републиканската пътна мрежа, която минават през общини и обитаеми места, ще останат безвъзмездни.

" Не е проблем те да бъдат платени, защото по този начин или другояче ние поддържаме пътното платно, а общините поддържат тротоари и осветяване ", сподели още инж. Глосов. При това състояние има и вид част от приходите от системата да отиват за общините.

Системата е основана на GPS следене, а контролът ще се прави по два метода - посредством контролните рамки, на които ще бъдат инсталирани камери и от мобилни групи, разполагащи с над 100 автомобила.

Приходите на пътната организация скочили с 20 млн. лв.

В същото време някогашният началник на АПИ, а в този момент член на управителният съвет на организация, инж. Дончо Атанасов разгласи пред депутатите, че измененията в Закона за пътищата би трябвало да бъдат признати по най-бързия метод. Според него законопроектът би трябвало да бъде утвърден до края на юли и до 1 август да са подготвени всички наредби, които го касаят.

Атанасов разясни, че концепцията е тол системата да е най-съвременна, да има ниски разноски, да обхване всички направления, по които се движат тежкотоварните коли и правоприлагането да бъде дейно. " Този, който чупи най-вече републиканската пътна мрежа, той би трябвало да заплаща най-вече ", заключи ижн. Атанасов. Според него, с цел да бъде ефикасна системата, би трябвало да има тежък надзор.

" Да, АПИ сега има с към 20 млн. лева събирания повече от 2017 година и с 40 млн. лева повече от 2016 година Това, което можем да вършим като надзор с Министерство на вътрешните работи, го вършим. Превишаваме си дори правата на чиновниците, с цел да има някакъв надзор, изключително по трафика, който минава през България ", сподели инж. Атанасов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР