С увеличени такси за банковите услуги ще започне 2022 г.

...
С увеличени такси за банковите услуги ще започне 2022 г.
Коментари Харесай

Банковите такси поскъпват от Нова година

С увеличени такси за банковите услуги ще стартира 2022 година Това демонстрира изследване на. Повишение ще има за услуги като откриване на банкови сметки, внасяне и изтегляне на пари, преводи и потребление на банкови карти.

По този метод в последните години таксите, които банките събират от клиентите си, се трансфораха във все по-значим приходоизточник за тях на фона на падащите лихви по заемите.

Така облагата на банките към 31 октомври набъбна 1,2 милиарда лева по отношение на 796 млн. лева за първите 10 месеца на 2020 година, което е нарастване с повече от 50%.
От 5 януари УниКредит Булбанк, покачва огромна част от таксите и комисионите в своята цена. Двойно по-скъпо ще е внасянето на суми в евро - от 0.50 EUR на 1 EUR. Увеличава се таксата при изтегляне на каса - от сегашните 6 лева за суми до 2000 лева на 0,5% от сумата, само че не по-малко от 6 лева При изтегляне на по-големи суми ще се начисляват 0,7%, вместо сегашните 0.6%.
Наред с това Уникредит Булбанк смъква прага на спестяванията, за които се начислява така наречен такса за предпазване. Ако сега без такава такса са парични средства до 400 000 лева, от Новата година с 0,7% годишно ще бъдат "обложени " спестявания над 200 000 лева Става дума за сумата от всички средства на един клиент на банката в разплащателни и спестовни сметки в лв. и друга валута, друга от английски лири и щатски долари. Отделно от такса предпазване банката прибира и месечни такси за обслужване на сметките.

Двойно ще нарасне сумата, която банката начислява при погасяване на заем, теглен от дъщерното й сдружение УниKредит Кънсюмър Файнансинг - при всяка погасителна вноска се прибират 2 лева, вместо 1 лев.

Поскъпват също по този начин преводите на пари. Ако клиент мести пари от една в друга сметка в Уникредит Булбанк, това ще му коства 6 лева, а не 5 лева Ако се превеждат пари към друга банка, услугата също се подвига от 5 на 6 лева за суми до 100 000 лева и от 20 на 22 лева за по-големи суми. Поскъпват даже и електронните преводи, които до неотдавна бяха на алегорични цени - от 1 лева на 1.20 лева Съществен растеж на таксите ще има и за преводи във валута, друга от лв. и еврото.

От 5 януари Уникредит Булбанк завишава с 1 лев всички такси, които се заплащат при прилагане на услугата Директен дебит - това са разплащанията посредством банката на разнообразни комунални услуги - ток, вода, парно и прочие

Поскъпва и използването на дебитните карти на банката. Тегленето на пари от банкомат на Уникредит Булбанк към този момент ще е 0.16% от изтеглената сума, само че не по-малко от сегашните 0,30 лева Теглене на пари от банкомат на друга банка става 0.20%, само че не по-малко от сегашните 1.50 лева Увеличава се месечната цена на пакетите, които включват няколко тегления от банкомат, няколко комунални заплащания и SMS-уведомяване.

По-скъпо към този момент ще е и преиздаването на ПИН за дебитни карти - от 3 на 5 лева, както и преводи в системите ePay.bg - от 0.20 на 0,50 лева

Дори справката за наличността по дебитната карта Уникредит Булбанк ще таксува по-скъпо - от 0.50 лева на 1 лева

Банка ДСК също ще сюрпризира клиентите си от Нова година - услуги, които сега са безвъзмездни, към този момент ще се таксуват. Например от 1 януари 2022 година при внасянето на пари в брой посредством банкомат на ДСК към този момент ще се начисляват 0.20 лева за клиенти физически лица и 0.10% за бизнес клиенти. Повече от година ДСК начислява такса при внасяне на суми в брой на гише по персоналната картова сметка на клиентите. Затова доста клиенти започнаха да употребяват банкоматите, с цел да зареждат картите си, защото тази услуга все още е безвъзмездна. Но от Нова година ДСК ще поправи "грешката ".

Наред с това доста се подвига таксата, в случай че някой има неблагоразумието да тегли пари в брой от ПОС в офис на Банка ДСК с карти на други банки - това към този момент ще му коства 4% върху сумата, само че не по-малко от 20,00 лева

Централна кооперативна банка също подвига цената си от януари. Обслужването на разплащателна сметка към този момент ще коства 3,80 лева месечно, в случай че клиентът няма дебитна карта, а не 3.50 лева Повишава се и таксата за поддръжка на спестовна сметка и тя става 2 лв. месечно при 1,50 лв. в този момент.

Клиентите на банката ще заплащат повече и за изтегляне на суми в брой от сметка. За суми до 2000 лева таксата става 4 лв. при 3,50 лв. в този момент, а за над 2000 лв. – 0,5% от сумата, при 0,45% в този момент.

В началото на декември Алианц България значително завиши цената си за жители. Например, таксата за обслужване на разплащателна сметка без издадена дебитна карта към нея скочи от 2.20 на 4 лева на месец. Безплатното до неотдавна внасяне на пари в брой на гише към този момент коства 1 лева, в случай че сумата е до 3000 лева При внасяне на по-големи суми таксата се подвига на 0,1% до 0,5%. Тегленето на пари на каса нарастна от 3 лева на 4,50.
Алианц Банк единствена публично е въвела негативни лихви за огромните спестители, без да го прикрива с "такса предпазване ". До 1 декември минусови лихви имаше за сметките над 1 млн. лева Сега прагът е свален на 500 хиляди лева За клиенти със суми сред 500 хиляди и 1 млн. лева лихвата е -0,25%, а за хора със суми сред 3 млн. лева и 10 млн. лева е -0,55%. За по-големи суми доближава до минус 1,2%.
От началото на февруари Първа капиталова банка също вкарва обилни промени в цената си. Поскъпва откриването на банкова сметка в офис - от 2,50 на 5 лева, а месечното обслужване се подвига от 3,90 на 4 лева Поскъпва и банковият пакет "Моят избор " от 5,90 лева на 7,90 лева месечно. Таксата за внасяне на пари в брой се подвига от 1 лев на 1,50 лева за суми до 3000 лева Поскъпват преводите сред сметки както в самата банка, по този начин и към други банки.

От началото на февруари клиентите на ПИБ със спестявания над 200 000 лева към този момент ще бъдат "обложени " с 0,7% годишна такса. В момента тази "наказателна " такса е за спестителите с над 400 000 лева

Освен това от февруари нараства използването на дебитна карта на ПИБ. При всяко изтегляне на по-големи суми от банкомат на ПИБ към този момент ще се начисляват 0,1%, само че не по-малко от сегашните 0,30 лева При изтегляне от АТМ на друга банка таксата ще е 0,2%, само че не по-малко от сегашните 1,50 лева А за информация за наличност по картата ще се начисляват 0,50 лв
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР