С уточнението, че днешният разговор не е разговор за коалиционно

...
С уточнението, че днешният разговор не е разговор за коалиционно
Коментари Харесай

ГЕРБ съгласни с някои от точките в програмата на ПП. Продължаваме промяната искат нов Бюджет 2023

С уточнението, че днешният диалог не е диалог за съдружно държавно управление или поддръжка на първия мандат на ГЕРБ, а цели реализиране на консенсус по политики стартира срещата сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната "  в Народното събрание. И двете партии изброиха своите цели от заложените си стратегии. Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи, че по някои от тематиките, заложени в програмата на " Продължаваме промяната ", Народното събрание към този момент е взело решения, а по други има поддръжка от страна на ГЕРБ - измежду тях като влизането в еврозоната, тематиката за Шенген, нарастване на учителските заплати, повече средства за обучение, спорт и просвета, по-висок праг за регистрация по Данък добавена стойност, таван за цената на тока за бизнеса и други. От " Продължаваме промяната " пък насочиха зов към ГЕРБ за поддръжка да призоват служебното държавно управление да създаде нов план на Бюджет 2023, а не да приема закон за удължение на действието на Бюджет 2022.

" Предложихме тази среща с ясното схващане, че двете най-големи парламентарни групи в българския парламент са натоварени с най-вече упования, и двете би трябвало да имат опция за разговор на сходна обществена и открита среща, и да търсят най-малко реализиране на базов консенсус по разнообразни цели и политики, които са значими за българските жители ", каза  при започване на срещата ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

Тя посочи, че тематиката за Шенген е от извънредно значение. Според нея, ГЕРБ и Политическа партия имали единодушие във връзка с приемането на 22-те закона, нужни за Плана за възобновяване. Атанасова уточни, че Закона за КПКОНПИ, който от Политическа партия показват като точка №8 измежду техните цели, е на дневен ред в Народното събрание, и в комисиите по вътрешен ред и по правните въпроси към този момент е получила поддръжка от страна на ГЕРБ. Относно въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор от български арбитър, ръководителят на ПГ на ГЕРБ уточни, че от партията имат детайлна стратегия по тематиката правораздаване. 

" Със сигурност основаването на комисия по конституционни въпроси, която се оглавява от наши сътрудници и е определена с болшинство, е знак, че сме подготвени да водим констуктивен диалог във връзка с същинска правосъдна промяна. В този смисъл поддръжка и по тази мярка ще се откри от страна на нашата парламентарна група ", добави Десислава Атанасова. 

От ГЕРБ са съгласни и с мярка №9 за продължение на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства, въпреки да считат, че програмата за просвета, за спорт, за обучение е изведена доста по-подробно и детайлно в управническата стратегия на ГЕРБ. Ето за какво Атанасова съобщи, че в случай че се стигне до консенсус по избрани политики на срещата сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната ", да бъдат разисквани политиките в доста по-големи елементи. По същия метод стои и тематиката за опазването на здравето, уточни Атанасова. 

Консенсус, съгласно Десислава Атанасова, ще се откри и по точка №6 - таван на цената на тока за българския бизнес, само че в различен размер - над 200 лв., както и за такава - битовите консуматори да останат на контролирания пазар. 

Атанасова съобщи, че тематиката за сигурността е значимо да участва измежду целите на Политическа партия, само че тя липсвала измежду 16-те предпочитани точки, избрани от " Продължаваме промяната ". " Темата за сигурността - тя не участва в тези 16 предпочитани точки. Но тематиката за сигурността, мигрантския напън е директно обвързвана с тематиката за промени, директно обвързвана с отговаряне на условията за Шенген ", посочи ръководителят на ПГ на ГЕРБ. 

Отсъства и тематиката за българското земеделие от предпочитаните точки, уточни Атанасова. Според нея това също би трябвало да бъде на дневен ред освен на обществото, а и на парламентарните групи - тематиката за спорта, за туризма, за районното развиване. 

" Всички тези тематики би трябвало да минават през призмата на това какво е допустимо да се направи със Закона за държавния бюджет и на каква цена. Според нас има две благоприятни условия - едната е да се опитаме водеща да бъде точка №13. Втората опция е да подкрепим в оптималната степен обществената политика и обществените ограничения към хората, само че би трябвало да знаем в средносрочната бюджетна прогноза за 2023 година, 2024 година и 2025 година това какво ще коства - нови задължения или всички дружно да се оправим с провокациите пред България ", сподели Десислава Атанасова и даде думата на представителите на " Продължаваме промяната ". 

" Дойдохме тук, с цел да водим градивен разговор, водени от два правилото - първият, че обещанията преди изборите ние би трябвало да ги изпълняваме и след изборите, и вторият - да намерим решения за българските жители, които са ни избрали тук. Ние оставаме на позиция като градивна съпротива. Това не е диалог за поддръжка на първия мандат. Не желаеме да ви даваме неверни упования. Няма да подкрепим първия мандат ", каза съпредседателят на  " Продължаваме промяната " Кирил Петков. 

" Ако се сложат верните стопански параметри, 16 политики са в синхрон, без да би трябвало да вършим компромис сред бюджетна рамка и недостиг под 3% и опцията за всички тези обществени заплащания, които сме заложили ", добави Петков и изиска да показват презентация с значимите тематики, които желаят да разискват на срещата. 

Атанасова обаче избра да се обърне внимание на противоречивите точки в стратегиите на двете партии, тъй като по думите й, това щяло да бъде много по-конструктивен разговор. 

Разбирането на ГЕРБ е, че най-важната поддръжка за България в този миг е решаването на политическата рецесия, каза Атанасова. " Не възприемаме този диалог като поддръжка на правителство с първия мандат или за съдружно държавно управление сред " Продължаваме промяната " и ГЕРБ. Не сме с неверни усещания от тази среща. Много по-важно е, в случай че намерим базов консенсус по другите точки, по-късно да търсим благоприятни условия за градивен диалог като можем да притеглим и сътрудници от другите парламентарни групи, тъй като бюджет и антикризисни и антиинфлационни ограничения се одобряват с необятно болшинство ", съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ. 

По този мотив Атанасова изтъна, че от Българска социалистическа партия също имат много сериозна обществена стратегия. " Ние сме подготвени и с тях да водим сходен диалог и с всички останали парламентарни групи ", добави тя. По думите й, ГЕРБ поддържа концепциите за по-високи училищен заплати, повече средства за обучение, просвета и спорт. От ГЕРБ сложиха въпроса за ограничения за цените на горивата и енергоносителите.

" Единствените тематики, които остават на дневен ред, са двете потребителски тематики - цената на газа, цената на тока и дефиницията за енергийна беднотия ", сподели още Десислава Атанасова. 

От " Продължаваме промяната " приканиха ГЕРБ да поддържат декларация, с която да призоват служебното държавно управление да създаде план на Бюджет 2023, а не да приема закон за удължение на действието на Бюджет 2022.

От партията показаха презентация на предлаганата от тях макрорамка. Според Асен Василев Брутният вътрешен продукт за следващата година се чака да е с 33 милиарда лева повече, а приходите в бюджета - с 11 милиарда повече.

" Пред нас не стои избора бюджетна дисциплинираност или финансов пакет, а какво още можем да създадем по финансовия пакет при тази бюджетна дисциплинираност. Тук сте прави,че би трябвало спомагателни калкулации, с цел да се конструира градивен бюджет за следващата година. Защото, другояче, удължаването на действието на настоящия бюджет би било несъответстващо. Просто прекомерно огромна е смяната в параметрите ", съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев.

Делян Добрев отговори, че фискалната прогноза на " Продължаваме промяната " се разминава с прогнозата на други организации и в случай че не се сбъдне, има риск страната да изпадне в още по-голям дълг.

Двете партии се схванаха срещите на продължат сред работни групи по избрани браншове като в тях е допустимо да вземат участие и представители на служебното държавно управление и на други политически сили, с цел да се търси оптимално единодушие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР