С уникалните кадри на фотографа Иван Григоров ви връщаме назад

...
С уникалните кадри на фотографа Иван Григоров ви връщаме назад
Коментари Харесай

На 30-годишнината от Девети септември НРБ прекратява заглушаването на Гласът на Америка, помилвани са осъдени от Народния съд

С неповторимите фрагменти на фотографа Иван Григоров ви връщаме обратно във времето - през 1974-та година, когато паметната дата Девети септември е маркирана тържествено в цялата страна, във връзка 30-годишнината на тогавашния народен празник.

Военният церемониал е най-забележителното и зрелищно събитие, във връзка честването. Той се състоял на площад " Девети септември ", където се организира и манифестацията на трудещите се от София. Маниифестации се организират в доста градове на страната.

Днес Девети септември продължава да скарва депутатите в Народното събрание, тъй като за някои този ден е " прелом ", а за други " национално въстание ".

 Снимка: Иван Григоров

Разделени са освен политиците, само че и историците. За някои Девети септември е насилствена смяна в държавната власт в България, осъществена през нощта на 8-и против 9-и септември 1944-та година, със свалянето на държавното управление на Константин Муравиев и идването на власт на държавното управление на Отечествения фронт, отпред с Кимон Георгиев.

 Снимка: Иван Григоров

Обратното, соц пропагандата в продължение на 45 години назовава събитието " национално въстание ", което отваря нов път на страната и българското общество.

 Снимка: Иван Григоров

В нашето общество, обаче, и преди, и в този момент, няма единомислеща оценка на тази паметна дата. Така че тематиката ще продължи да ни разделя съвсем толкоз трагично, колкото и въпроса с " турското иго " и " турското наличие ".

 Снимка: Иван Григоров

Малко история: За пръв път Денят на свободата се празнува като народен празник и задочен ден на 9-и септеври 1945-а година.

По мотив на първата годишнина са помилвани и освободени от пандиза към 900 души, наказани от Народния съд, а над 1000 души са пуснати от трудовите лагери.

 Снимка: Иван Григоров

През 1974-а година, за 30-годишнината, даже самолетите във военния церемониал отбелзват юбилея с фигура " 30 Народна република България ". Управляват ги опитни водачи от УАП-Долна Митрополия и УАП-Щръклево.

Тренират с месеци на двете летища и се събират в Долна Митрополия през август. 

 Снимка: Иван Григоров

" Цифрата 30 се състоеше от 30 самолета Л-29, а Народна република България - от 33 самолета ", спомня си някогашен боен авиатор. 63 самолета летят подредени в строй на дребна отдалеченост.

За 30-годишнината от Девети септември, през 1974-а се случват и други вълнуващи събития: Народна република България приключва заглушаването на радиостанция " Гласът на Америка ", а радиопрограма " Хоризонт " на Българското национално радио стартира денонощни предавания.

 Снимка: Иван Григоров

И откакто от фотосите можете да си визиите защо грандиозно честване на 30-годишнина на Девети септември става дума, любопитно е да си напомним по какъв начин тази дата продължи да основава раздори измежду политиците ни 30 години след Десети ноември.

Преди година историческата дата за следващ път скара депутатите. Членовете на Демократична България демонстративно напуснаха парламентарната зала, като оповестиха, че тази дата поставя началото на 45-годишния комунистически режим у нас.

Поставяйки акцента върху този въпрос, от Демократична България осуетиха приемането на бюджета на Държавното публично обезпечаване и въпроса с нарастването на пенсиите. От трибуната на Народното събрание бе прочетена декларация на Демократична България.

 Снимка: Иван Григоров

" Да напомня на народните представители и цялата българска общност, че през днешния ден е Девети септември. На тази дата през 1944 година е осъществен типичен държавен прелом с присъединяване на непозната армия. Българската страна е окупирана от Червената войска и под въздействието проведено и логистично обезпечено от тази непозната войска в България е осъществен прелом, който след това дава опция да бъде открит комунистически режим, който 45 години разделя българската нация ", прочете в парламентарната зала Атанас Атанасов от Демократична България.

 Снимка: Иван Григоров

Александър Симов от Българска социалистическа партия репликира сътрудника си с думите, че " Девети септември е празник за доста хора, както и за родителите на депутатите от " Демократична България ". Половината тук са деца на остарялата номенклатура ", сподели Симов в декларация от името на Българска социалистическа партия.

" Девети септември не би трябвало и не може да бъде употребена като политическа дъвка от някои сили, които, тъй като не могат да предложат проект за България през днешния ден, непрекъснато се пробват с мръсните си пръсти да бъркат в историята. Ето това непрекъснато разделяне в България ражда нашата невъможност да родим взаимен план за бъдещето.

Защото нашата история я употребяват ето такива - децата на остарялата номенклатура, с цел да могат да пишат политически биографии ", съобщи социалистът.

 Снимка: Иван Григоров

" Провалът на 30-годишен Преход, маркиран със сълзотворен газ, ще кара доста хора да се връщат към смисъла на Девети септември, с цел да схванат неговите фантазии и неточности ", сподели в умозаключение Александър Симов.

 Снимка: Иван Григоров

След Симов думата взе Тошко Йорданов от " ИТН ", който срещна депутатите с гимназиалните си мемоари, когато бил канен от децата на партийни величия на посетители и видял с очите си, че някои от тях имали защита и домашни прислужници.

" Така че Девети септември е черна дата в българската история, каквото и да разправят българските комунисти ", съобщи Тошко Йорданов.

 Снимка: Иван Григоров

С декларация отговори и ГЕРБ от името на депутата Тома Биков. " Българският народ не избра Девети септември, а избра след 45 години през днешния ден да е при Европа и развитите цивилизовани страни ", сподели Биков.

 Снимка: Иван Григоров

" Този нов Девети септември на подправените проевропейци, които гледат с поклонение към петолъчката на Кремъл, а не към звездите на Европейски Съюз, не би трябвало да се случва! Не би трябвало да позволяваме те да реализират задачите си, за които се борят с всевъзможни средства ", бе позицията на Съюз на демократичните сили, поради това, че Българска социалистическа партия продължава да зачита Девети септември като празник.

 Снимка: Иван Григоров

Такава беше атмосферата през предходната година. Такъв остава дебатът и през тази. Въпросът за Девети септември остава незнайно до по кое време " незатворена книга " за нашите политици.

Лошото е, че те пренебрегват значими въпроси за бъдещето на страната и на нейните жители и ги оставят нерешени поради безконечните си разногласия по този въпрос в Народното събрание.

 Снимка: Иван Григоров

Това са към този момент " исторически " разногласия - в директния и в преносния смисъл на думата, като се има поради че не приключват през всичките минали 32 години от " избухналата народна власт ", когато Девети септември беше " съборен " от пиедистала.

Според някои, също с " прелом "...

 Снимка: Иван Григоров

Едно може да се каже: че няма една истина за всички времена. И дано фотосите от 1974-та година приказват сами по себе си за тогавашния тържествено маркиран Девети септември, 30 години след...

 Снимка: Иван Григоров

Текст: Еми МАРИЯНСКА
Снимки: Иван ГРИГОРОВ
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР