С удовлетворение отбелязваме, че дългоочакваното възстановяване на работата на Търговския

...
С удовлетворение отбелязваме, че дългоочакваното възстановяване на работата на Търговския
Коментари Харесай

БСК: Обществото очаква честно и ясно обяснение на срива с Търговския регистър


С задоволство означаваме, че дълго чаканото възобновяване на работата на Търговския указател е реалност. Заедно с това, факт са и множеството въпроси без отговор!

Преди всичко, към момента не е ясно дали цялата съществуваща в регистъра информация е възобновена и дали е обезпечена нейната конфиденциалност. Това се споделя в позиция на Българската стопанска камара (БСК), публикувана до медиите.

В продължение на половин месец страната беше в безспорна неспособност да упражнява пълномощията си в една толкоз значима сфера на публичния живот, каквато е комерсиалната регистрация.

В продължение на половин месец липсваше работещ механизъм за практикуване на правата и отговорностите на жителите и юридическите лица – права и отговорности, обезпечени и изисквани от Конституцията и законите на Република България.

За следващ път в обстановка на рецесия дейностите на страната бяха неубедителни, палиативни, пожарогасителни, а обяснението е „ механически проблем “. За голямо страдание, обществената полемика (вкл. в пленарната зала на Народното събрание) се концентрира върху търсенето на провинен, а не върху търсенето на аргументите за казуса. Виновни сигурно има и те би трябвало да понесат съответната отговорност – освен политическа, а административна и наказателна! Но доста по-същественият въпрос е по какъв начин страната ще подсигурява, че сходни сривове няма да се случват в бъдеще и че публичните системи и регистри са надеждно предпазени.

Това, което се случи с Търговския указател, надалеч надвишава обяснението за съществуването на механически проблем, за който потребителите получават извинения за породеното стеснение:

Безпрецедентно е държавен орган да попречва приемането на информация и реализирането на оперативната активност на юридическите лица,

Безпрецедентно е държавен орган да отхвърля да приема заявки за даване на услуги, в това число на книжен притежател,

Безпрецедентно е държавен орган да не обезпечава опция за практикуване на правото на обжалване на административните решения в открития от закона период.

Остойностяването на претърпените вреди и пропуснатите изгоди е на практика невероятно. Още по-трудно е, обаче, остойностяването на срутва на доверието на обществото към способността на страната да подсигурява сигурността на осведомителните масиви, които съхранява, и да упражнява надзор по спазването на личните си правила. Случилото се с Търговския указател слага под въпрос въобще действието на държавните осведомителни системи, построяването на Електронното държавно управление и гарантирането на сигурността на данните, а оттова – сигурността на жителите и компаниите.

Обществото и, в частност – бизнесът, чака:

Ясно и почтено пояснение на аргументите за срутва на ТР;

Ясно изтъкване на отговорните лица и търсене на съответната отговорност от тях;

Ясно формулиране и използване на съответни ограничения за гарантиране на сигурната и безаварийна работа на държавните осведомителни масиви.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР