С цел подобряване качеството на атмосферния въздух Столична община изготви

...
С цел подобряване качеството на атмосферния въздух Столична община изготви
Коментари Харесай

Започват обществените обсъждания на Наредбата за нискоемисионните зони

С цел възстановяване качеството на атмосферния въздух Столична община изготви Проект на разпоредба, с която се основават зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух.

Създаването на Наредбата за нискоемисиони зони е едно от условия на Софийски градски съд за ограничение на замърсяването на въздуха в София. Проектът е импортиран в Столичния общински съвет и качен за обществен достъп на страницата на Столична община. Всички мнения, които бъдат получени през идващия месец, ще бъдат разисквани от отрасловите комисии на градския парламент.

С Наредбата се предлага основаването на две нискоемисионни зони във връзка с превоза.

Първата е зоната „ Малък кръг “ в карето сред бул. „ Васил Левски “, бул. „ Патриарх Евтимий “, бул. „ Ген. Скобелев “, ул. „ Опълченска “, бул. „ Сливница “. Втората е зоната „ Голям кръг “ в карето сред бул. „ Сливница “, бул. „ Данаил Николаев “, бул. „ Ситняково “, бул. „ П. Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х. Ибсен “, бул. „ П. Ю. Тодоров “, бул. „ И. Е. Гешов “, бул. „ К. Величков “.

Предложените ограничавания в двете зони засягат поетапно колите в ниските екологични групи (от първа до трета екологична група). Предложението е за ограничаване на придвижването им в интервала от 1 декември до 28 февруари, в който се записват най-сериозните превишения на нормите на фини прахови частици.

Първото ограничаване ще обхване единствено „Малкия ринг“ на градския център, като влезе в действие от 1 декември тази година и ще важи за най-замърсяващите коли от първа екологична група с ЕВРО 1 и ЕВРО 2 стандарт.
ЗонаСчитано отЗабрана за МПС от категория„ Малък ринг“01.12.2022 г.М1 и N1 с екологична група Първа„ Малък ринг“01.12.2025 г.М1 и N1 с екологична група Втора„ Малък ринг“01.12.2028 г.М1 и N1 с екологична група Трета„ Голям кръг “01.12.2025 гМ1 и N1 с екологична група Първа„ Голям кръг “01.12.2028 г.М1 и N1 с екологична група Втора
M1 е категория за моторните транспортни средства за транспорт на пасажери, в които броят на местата за сядане, без мястото на лидера, е не повече от 8.

N1 е категория транспортни средства, предопределени за транспорт на товари, с механически позволена оптималната маса не повече от 3,5 т.

По предварителните данни през „Малкия ринг“ на градския център минават 171 079 транспортни средства за 24 часа, а през „Големия ринг“ – 304 911 транспортни средства за денонощие. Ограниченията ще важат през зимния интервал и ще засягат колите с невисок екологичен стандарт, който отделят повече нездравословни излъчвания.

Столична община предлага гратисен интервал до 1 януари 2023 година за ефикасното налагане на административни наказания.

С Наредбата се предлага и въвеждане на зоната за ниски излъчвания за използването на твърди горива за битово отопление от 2025 година за регионите с построена топлопреносна мрежа. Това са: „Средец“, „Красно село“, „Изгрев“, „Илинден“, „Студентски“, „Оборище“, „Възраждане“, „Лозенец“, „Триадица“. Към момента Столична община извършва 2 плана за безвъзмездна замяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични други възможности и жителите, които желаят, могат да подават заявки за включване.

С Проекта за разпоредба за нискоемисионните зони се предлага възбрана за използването на твърди горива за битово отопление на цялата територия на Столична община от 2030 година Въвеждането на зони с ниски излъчвания е публикувана и ефикасна мярка, която доста европейски столици и огромни градове ползват като мярка в битката с мръсния въздух. Зоната с ниски излъчвания от превоз се комбинира със зоната с ниски излъчвания от битово отопление, като по този начин позитивният резултат от зоните се наслагва за по-добро качество на въздуха.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР