С традиционното шествие - поклонение от Ловеч до мястото, където

...
С традиционното шествие - поклонение от Ловеч до мястото, където
Коментари Харесай

С шествие-поклонение днес ще бъде почетена паметта на жертвите в концлагера Слънчев бряг край Ловеч

С обичайното шествие - поклонение от Ловеч до мястото, където е бил концлагерът " Слънчев бряг ", и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на някогашната каменна кариера ще бъде почетена паметта на починалите там по време на комунистическия режим в интервала 1959 – 1962 година

Шествието - поклонение в памет на жертвите от лагера " Слънчев бряг " ще тръгне в 10.30 часа от площада пред регионална администрация. На мястото на лагера ще се отслужи панихида, ще бъдат поднесени венци и цветя.

Шествието се организира обичайно от 1990 година, съобщи БНР. Трудовият лагер край Ловеч е оголен с решение на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия през 1959 година и съществува до март 1962 година Става печално прочут с жестокия си режим. Без съд и присъда в него попадат стотици политически пандизчии, съперници на комунистическия режим.
От непостижим труд, ограничения, зверства и побоища на каменната кариера умират десетки българи, като по откритите документи умрелите са 155, само че съгласно оживели тогава жертвите са доста повече.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР