С традиционна церемония бяха закрити Летните олимпийски игри в Токио

...
С традиционна церемония бяха закрити Летните олимпийски игри в Токио
Коментари Харесай

Краят на Олимпиадата, или Сайонара, Токио! Бонжур, Париж!

С обичайната гала бяха закрити Летните олимпийски игри в Токио 2020. Тя продължава повече от 2 часа, като за първи път в историята включи по същото време онлайн празненства край Айфеловата кула от идващия хазаин Париж, с което приемствеността на семействата закупи по-буквален смисъл.

Както беше на откриването, по този начин и на сегашната гала японският байрак бе поднесен от спортни звезди на страната хазаин, представители на здравната специалност и параолимпиец. “Токийска история” от едноименния филм от 1953 година съпровождаше церемониалното поднасяне на знамето край олимпийския огън. Той, естествено, беше признат от разнообразни бойци от армията на " самураите ".

Парадът на знаменосците стартира по друг ред - първо бяха японците и французите, след което гърците и чак тогава всички останали. Това е традиция от 60-те години, като концепцията е не по азбучен ред, а разхвърляно, с цел да се символизира прескачането на всевъзможни граници в чест на олимпийския дух.



Капитанът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Симона Дянкова беше знаменосец на България. На откриването тази чест имаха рекордьорката по участия на олимпийски игри със седем Мария Гроздева и вярата ни в плуването Йосиф Миладинов. 4599 спортисти дефилираха по време на церемонията по закриването.

Представители на 66 олимпийски комитета завоюваха златни медали а 94 станаха медалисти, което е нов връх, подобряващ достиженията от Рио 2016.

Страхотно светлинно шоу, по сходство на това с дронове преди 16 дни, мина през стадиона и се извиси над него, формирайки петте преплетени кръга.

След къса музикална и танцувална стратегия пристигна ред и за награждаването на медалистите в маратона при мъжете и дамите (за първи път полово равнопоставяне в това отношение), като достойнството се падна на президента на МОК Томас Бах и президента на Световната лекоатлетическа федерация лорд Себастиан Коу.



При дамите шампионка стана Перес Джепчирчир от Кения, а при мъжете предстоящо Елиуд Кипчоге отбрани олимпийското си злато.

По сюжет на церемонията следваше клип в чест на 70 917 доброволци, без които провеждането на Олимпийските игри в Токио нямаше по какъв начин да се организира. В знак на благодарност към тяхната работа някои бяха наградени с медали от Елиуд Кипчоге.

България изпраща най-успешното си присъединяване през ХХI век, откакто спортистките ни донесоха 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Страната ни се подреди на 30-о място в крайното класиране по оценки, а за последно толкоз триумфални игри сме имали в Сидни 2000.



Следващата част от програмата включваше обреден танц, като изпълнителката му бе облечена със зелени ленти, с цел да означи устойчивостта на дърветата - такива претекстове имаше и по време на церемонията по откриването. Последва и клип от разнообразни елементи на япония, включващ обичайни японски песни и танци.

Най-накрая пристигна време и за формалното предаване на олимпийски байрак - от ръцете на кмета на Токио Юрико Коике то мина в тези на президента на МОК Томас Бах и по-късно в тези на кмета на Париж Ан Идалго.



По време на формалното предаване беше изпълнен френският народен химн от общо шест точки в Париж, като в него се включи и астронавтът Томас Песке от Международната галактическа станция.

След края на химна в Париж бе повдигнат най-големия олимпийски байрак, създаван в миналото. Шоуто пред Айфеловата кула бе подкрепено от френския президент Емануел Макрон, който произнесе на френски новото олимпийско мото. " Мерси, Токио " също беше изписвано на голям брой места, с което предаването на " щафетата " можеше да бъде считано за факт.



Сейко Хашимото - президент на организационния комитет на Токио 2020, както и Томас Бах трябваше да проведат наложителните си публични речи за завършек на Игрите. " Обявявам Игрите на 32-рата Олимпиада за закрити ", съобщи Бах.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР