С тържествено заседание днес се открива 48-ото Народно събрание. След

...
С тържествено заседание днес се открива 48-ото Народно събрание. След
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Парламентарните групи с декларации в първото заседание на 48-ото НС

С тържествено съвещание през днешния ден се открива 48-ото Народно заседание. След оповестяването на резултатите от изборите на 2 октомври, в сегашния състав на Народното събрание влизат 7 партии. 240-те национални избраници поставиха клетва да съблюдават Конституцията и да се водят от ползите на народа.

Гледайте онлайн:



Най-възрастният народен представител има достойнството да открие новия български парламент. В 48-ото Народно събрание това е Вежди Рашидов. След регистрация Рашидов сподели, че в залата има 235 народни представители.

Предвид към този момент посребрялата ми коса, на мен се падна да открия 48-ото Народно събрание. Живях дълго, видях доста и още диря отговори. Като малко момче мечтаех да открия света, да се боря да ставам по-добър и да надвивам. Спомням си унижението и промяната на имената, революционния ентусиазъм на градинката пред Кристал, мразовитата зима на 97-ма година, гладната стачка на Велико народно събрание, митингите, песните и хората зад микрофоните. Мъдростта се ражда в паметта, а тя се построява в спомените. Променихме страната си, преодолявахме рецесии и се борихме с бедствия, издигахме едни сваляхме други. И по този начин буквално, камък по камък съградихме живота си, сподели Рашидов.





СНИМКИ: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия

И отново се чудим по какъв начин, за какво, накъде, потопихме се в опорки и заклинания, заляхме всичко с обиди и причинихме премеждия, по тази причина ви апелирам, сътрудници - мислете. Агресията ражда единствено експанзия, отрицанието води до отричане на отрицанието. Така - докога? Често губим посоката си, през днешния ден е токът, на следващия ден хлябът, комплицирани в разногласия затъваме все по-дълбоко в познатата антиутопия. Затова ви апелирам, сътрудници - мислете! В дните, когато се изправяме един против различен, да помним, че всеки има достолепие, близки, а зад всеки от нас седят хиляди хора. Нека се борим, само че да не се наскърбяваме, да не се убиваме, прикани Рашидов.

Моля ви за примирение, разсъдък, дано този път излезе по-добро от всичко това. На добър час и дано господ да пази България ", сподели още Вежди Рашидов.

След това към депутатите от трибуната се обърна президентът Румен Радев. Той разяснява, че всяко начало е заредено с очаквания. Изрази вяра 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа неустойчивост. Акцентира, че пред депутатите има няколко значими задания - бюджетът за идната година, битката с бедността, високите цени, растеж на престъпността, като ограниченията би трябвало да бъдат решителни и незабавни. Допълни, че при потребност служебният кабинет е подготвен със собствен проектобюджет.



От името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова прикани за единение и мир. Ние ще се стремим тук да има единодушие, а в страната да има мир, сподели Атанасова.

Определи обстановката като сериозна. Хората не желаят да заплащат цената на политическото опълчване, те принудиха всички нас да работим дружно и нито една партия да не е в положение да сформира независимо държавно управление, добави още тя.



На първото им съвещание депутатите би трябвало да изберат ръководител на Народното събрание. Именно изборът на ръководител е първият тест за новите национални избраници могат ли да излъчат болшинство, към което да се образува държавно управление. Четирима са номинираните за най-високия пост в страната - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев - от " Продължаваме Промяната ", Кристиан Вигенин - от " Българска социалистическа партия за България " и Петър Петров - от " Възраждане ".


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР