С тържествено честване пред бюст- паметника на Васил Лески, организирано

...
С тържествено честване пред бюст- паметника на Васил Лески, организирано
Коментари Харесай

Разлог отбеляза 185 години от рождението на Васил Левски

С тържествено честване пред бюст- паметника на Васил Лески, проведено от Община Разлог и Исторически музей- Разлог, бяха маркирани 185 години от рождението на Апостола на свободата.

Под съпровода на духов оркестър, с началник Благой Юруков, към Народно Читалище „ 15 септември 1903- 1909 г “, глава пред делото на Левски сведоха чиновници от Общинска администрация, кметове на обитаеми места към Община Разлог, представители на политически партии и организации, поданици и посетители на града.

По мотив рождението на Апостола, венци и цветя пред паметника на площад „ Преображение “ сервираха краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на Община Разлог- инж. Венцислав Гърменов, госпожа Манова- шеф на Исторически музей- Разлог, госпожа Кулина- секретар на Народно читалище „ 15 септември 1903- 1909 година “, госпожа Панева – шеф на Център за социална поддръжка, госпожа Татарска- шеф на Дом за остарели хора, представители на Център за настаняване от фамилен вид и редица признателни жители.

Васил Левски е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Идеолог и уредник на българската национална гражданска война, създател на Вътрешната революционна организация (ВРО), български народен воин. Левски е един от ония политически мъже, който още приживе с хрумвания, храброст и предприемчивост, с единение на думи и каузи - печели самопризнание, а след героичната си крах става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развиване. Васил Левски посещава Мехомия (Разлог) по време на втората си обиколка и основава революционен комитет от 12 души в къщата на Кипре Максев.

Апостолът на свободата е обесен на 19-ти февруари (6 февруари остарял стил) 1873 година.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР