С тържествена заря проверка в памет на воините, загинали за

...
С тържествена заря проверка в памет на воините, загинали за
Коментари Харесай

С тържествена заря в Габрово почетоха 145-годишнината от Шипченската епопея

С тържествена заря инспекция в памет на воините, починали за свободата на България, в която взе участие националната гвардейска част, на централния площад " Възраждане " беше маркирана 145-годишнината от епичните боеве на връх Свети Никола. Военния строй одобри генерал-майор Михаил Попов, пълководец на сухопътните войски на българската войска, който поздрави гвардейците с годишнината от Шипченската епопея. На тържеството участваха регионалният шеф на Габрово Кристина Сидорова, регионални и заместител регионални шефове от страната, а Великотърновският митрополит Григорий, дружно с габровски свещеници, отслужи заупокойна литургия в памет на починалите за свободата на България.

Историята на Габрово е обвързвана с шипченските боеве, а мнозина наши предшественици са били част от българското опълчение, други са снабдявали бойците с храна и вода, а градът ни е обезпечил няколко здания, в които са се помещавали военни лечебни заведения - сподели в словото си заместник-кметът на община Габрово Невена Минева. По думите ѝ материалите на задграничните военни репортери са изпълнени със свидетелства за твърдия балкански темперамент и героизма на локалното население. " Тази година се навършват 100 години, откогато габровският градски общински съвет приема решението всички опълченци, взели участие в боевете на Шипка и живи към оня миг, да бъдат оповестени за почетни жители на Габрово ", уточни Минева.

Тържествената заря инспекция е част от национални тържества във връзка 145-годишнината от Шипченската епопея, които са под патронажа на президента Румен Радев. Те започнаха на 15-и и ще продължат с разнообразни начинания до 23-и август.

По-рано през днешния ден в Габрово беше показана книгата на историка проф. доктор Петко Петков - " Пътища към Освобождението ", а от 18:00 часа на централния площад " Възраждане " двучасов концерт изнесоха Гвардейският внушителен духов оркестър и Представителният отбор на въоръжените сили на Република България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР