С тържествена церемония в Стопанска академия Димитър А. Ценов бе

...
С тържествена церемония в Стопанска академия Димитър А. Ценов бе
Коментари Харесай

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” откри официално 87-ата си учебна година

С тържествена гала в Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” бе открита новата образователна 2022-2023 година. В аулата на Свищовското висше учебно заведение студенти, преподаватели и посетители на тържеството посрещнаха с овации ректора проф. доктор Марияна Божинова, академичното управление и формалните лица Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма, доктор Генчо Генчев – кмет на община Свищов и протойерей Руслан Личев – архиерейски наместник на Свищовска духовна околия. Сред гостите на формалното разкриване на новата академична година бяха Станислав Николов – зам.-областен шеф на В.Търново, зам.-кметове на община Свищов, ръководители на партньорски бизнес-организации, членове на Съвета на настоятелите, шефове на междинни учебни заведения в община Свищов, алумни ученици и университетски преподаватели. 

Тържествената гала откри с одобрение ректорът на Свищовската академия. „ Първият образователен ден слага ново начало, задава големи упования, вдъхва красиви очаквания. Началото на образователната година е един от най-важните моменти в живота на цялата академична общественост, тъй като началото на академичното летоброене ражда сила, зарежда с упоритост, подтиква креативния ни дух и ни оказва помощ да преодоляваме тестванията, на които ни подлага нашето динамично съвремие ”, сподели проф. Божинова. Тя акцентира, че откриването на 87-ата образователна година има особена страст и сакрално значение за академичната общественост в Свищов, тъй като всички събития от актуалната академична година, първото от които е точно тържествената гала, ще са отдадени на 110-годишнината от Завещанието на Дарителя Димитър Апостолов Ценов, който „ с най-голямото, за всички времена, обилно подаяние за образованието в България, дава нова посока и цел на развиването на града ни, на страната ни като самобитен учебен център по стопанска система ”. В обръщението си към първокурсниците ректорът сподели: „ Вие избрахте да продължите образованието си, да инвестирате в бъдещето си тъкмо тук, в едно от най-старите български висши учебни заведения, третото в страната – Стопанска академия „ Д. А. Ценов ” - Свищов. Уверявам Ви, това е верният, въпреки и не най-лесен, път към личностното Ви израстване и кариерна реализация. Поздравявам Ви за направения избор! ”. В своето одобрение ректорът моли към преподавателите: „ Да научим нашите студенти да имат вяра, че могат, че знанието е неподвластно на превратностите на времето, че личностният триумф зависи от желанието и упоритостта да знаеш, да имаш волята на свободен човек. Нека създадем всичко по силите си, с цел да им създадем нужната академична среда, с цел да развият своя капацитет. Да поставим оптимални старания в поддръжката си за тяхното интелектуално израстване, тъй като им го изискуем. Дължим го и на нашата Стопанска академия, която има днешните си позиции освен поради блестящите учени и всеотдайни преподаватели, които са работили и работят в нея, само че и поради десетките хиляди студенти, които са се изграждали като експерти и почтени жители тук, в свищовската Алма матер ”.
-->
След словото на ректора прозвуча студентският химн „ Gaudeamus igitur ”, а протойерей Руслан Личев направи послание за здраве и благополучие на новия випуск и свищовската Алма Матер. Поздравително слово към академичната общественост по случай откриването на новата образователна година произнесе зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която прочете и приветствения адрес от министъра на туризма – доктор Илин Димитров, ученик на Свищовската академия. „ В дългогодишната си история Академията се утвърди като авторитетно образователно заведение и желано висше учебно заведение, което предлага на студентите си разнородни просветителни стратегии с чудесно качество. Това я слага измежду водещите университети в страната, подготвящи висококвалифицирани фрагменти с разнообразни профили. Пожелавам на преподавателите здраве и ентусиазъм, а на студентите блян и упоритост за нови познания и умения ”, споделя в приветствения адрес от министъра на туризма доктор Димитров.

          Приветствия към академичната общественост сервираха и други посетители на тържествената гала във връзка откриването на новата образователна година в Стопанската академия. Ректорът удостои с почетни плакети на Свищовското висше учебно заведение Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма, Станислав Николов – зам.-областен шеф на В.Търново, доктор Генчо Генчев – кмет на община Свищов,, доктор Николай Дойнов – ръководител на Съюза на българските читалища и ръководител на Съвета на настоятелите в СА „ Д. А. Ценов ”, проф. д.н. Борислав Борисов – ръководител на Камарата на преподавателите от висшето обучение и ръководител на съдружие „ Дунавски център за образование и развиване ”, формален сътрудник на Академията.

          В рамките на тържествената гала бяха наградени отличниците от випуск 2018-2022 година в ОКС „ бакалавър ”. Кметът връчи годишната премия, учредена през 2005 година от Общински съвет – Свищов за първенец на випуска – грамота и парична премия в размер на 1000 лева Наградата получи Нелина Стоименова, познавач. „ Счетоводство и надзор ” със междинен триумф от следването отличен 6.00 и държавен изпит – отличен 6.00. Наградата на Ректора и академичното управление за първенец на випуск 2018-2022 година в ОКС „ бакалавър ”, отличен със златна значка, грамота и парична премия в размер на 500 лева, проф. Божинова връчи на Тома Здравков, приключил познавач. „ Икономика на туризма ” със междинен триумф от следването отличен 6.00 и държавен изпит – отличен 6.00. Известният рок-изпълнител благодари на академичното управление и на своите преподаватели, и с наяве неспокойствие показа, че приема Свищовската академия като свое второ семейство. Със същата премия бе удостоена и Нелина Стоименова, която получи премията на Общинския съвет. 

          Награди и стипендии на свищовски студенти връчиха и представители на бизнеса. Иван Иванов – шеф на Ви Ай Джи Сървисис България, ЗАД „ Булстрад Виена Иншурънс Груп ” приветства студентите и разгласи следващия жест на дългогодишния стратегически сътрудник на Стопанската академия – застрахователното сдружение за поредна година направи подаяние, равняващо се на годишните такси за образование на новоприетите първокурсници в познавач. „ Застраховане и обществено дело ” за образователната 2022-2023 година, записани в постоянна форма по държавна поръчка. Ваня Дамянова – ученик на Свищовското висше учебно заведение и шеф на Мусала иншурънс брокер разгласи годишните стипендии и платени стажове, които този значим сътрудник на Академията дава за изявени студенти. Нови три годишни стипендии за студенти от познавач. „ Стопански и финансов надзор ” в ОКС „ бакалавър ”.предоставя Тодор Гогов – управител „ Вътрешен одит и надзор ” в частния бизнес и ученик на познавач. СФК в СА „ Д. А. Ценов ”.

          Приветствия към академичната общественост във връзка откриването на новата образователна година сервираха също Стелла Хаджиева – ръководител на Студентския съвет и Косара Гецова – първокурсник в познавач. „ Счетоводство и надзор ”. Поздравителни адреси във връзка тържественото разкриване на новата академична година са получени от: Президента на Р България Румен Радев, под чийто патронаж бяха тържествените събития, отдадени на 85-годишнината на Стопанската академия; д.ик.н. Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители към КНСБ и член на Съвета на настоятелите на СА „ Д. А. Ценов ”; сродни университети; междинни учебни заведения от града и страната; партньорски организации, банки и частни компании. В своя приветствен адрес президентът Румен Радев акцентира дейната роля на Свищовското висше учебно заведение за развиването на района и страната, и декларира: „ Тук студентите и докторантите получават отлична подготовка в необятен набор дисциплини. През всичките 85 години, през които приготвя младежите за живота, екипът преподаватели съхранява жив идеала за образована България, наследен от Димитър Ценов, като го предава от потомство на потомство ”.

След тържествената гала за разкриване на новата академична година, цветя пред паметника на Дарителя сервираха ректорът проф. доктор Марияна Божинова, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и ръководителят на Студентския съвет Стелла Хаджиева. Зам.-министърът посети и университетския музей, където се докосна до движимости на Димитър Ценов и постави автограф в летописната книга на Свищовското висше учебно заведение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР