С тържествена литургия Арменската църква Сурп Кеворк /Св. Георги/ в

...
С тържествена литургия Арменската църква Сурп Кеворк /Св. Георги/ в
Коментари Харесай

Арменската църква в Пловдив отбеляза 190 години от освещаването си

С тържествена литургия Арменската черква " Сурп Кеворк " /Св. Георги/ в Стария град на Пловдив означи 190 години от освещаването си. Храмът е издигнат през 1828 година от арменски майстори от Мала Азия с доброволни дарения на арменската общественост в града. Към църквата има два параклиса - единият е " Свети Вартоломей и Тадей ", а другият е " Свети Стефан ".

 © Българска телеграфна агенция
Тържествената литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство свещеник Датев Хагопян, който е архиерей на Арменската епархия в Румъния, в съслужение с локалния духовник отец Храч Мурадян и други духовници. Сред гостите бяха кметът на Пловдив Иван Тотев и посланикът на Армения у нас Армен Саргсян.

В проповедта си свещеник Хагопян прикани богомолците в храма " да почитат свещениците, тъй като те са връзката сред богомолците и църквата ". Той уточни, че всички хора са равни както като жители, по този начин в своите специалности и като образец уточни, че кметът и чистачът също са равни и еднообразно значими за обществото. Отец Датев Хагопян благослови всички присъстващи, всички пловдивчани и всички български жители.

След края на литургията, от името на църквата " Сурп Кеворк " бяха връчени благодарствени грамоти и плакети на формалните лица и на всички тези арменци, които са съдействали за съхраняването и развиването на арменската черква и учебното заведение към нея.

 © Българска телеграфна агенция
Храмът е построен от дялани правоъгълни каменни блокове, а аписът е облицован с фаянс от 18-19 век от Кютахия - център на арменските художествени занаяти, която може да се види единствено в пловдиския храм и в арменската черква в Йерусалим. В криптата на църквата са подредени скъпи предмети от 1920-1922 години, донесени от храмовете в Родосто, Малгара, Чорлу и Одрин, от арменски бежанци, претърпяли ужаса на гоненията при започване на 20 век.

С решение на Общинския съвет, по предложение на кмета Иван Тотев, общината отпусна близо 200 000 лв. на арменската черква в града за реорганизация на подстъпите към храма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР