С тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини и военен

...
С тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини и военен
Коментари Харесай

Хиляди граждани наблюдаваха тържествата по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия в София

С церемониален водосвет на бойните флагове и знамената-светини и боен церемониал през днешния ден, 6 май, в столицата беше маркиран Денят на храбростта и празника на Българската войска. Водосветът беше отслужен от Мелнишкия свещеник Герасим с молитвеното присъединяване на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

В него участваха представителни формирования на Националната гвардейска част, знаменосци с бойните флагове и знаменен взвод със знамената- светини. Хиляди поданици и посетители на столицата бяха пристигнали да следят военния церемониал на площад „ Княз Александър Първи “. Под техните овации в церемониален марш минаха представителните блокове на въоръжените ни сили, оповестяват от военното министерство.
32

След тях над площада прелетяха в разнообразни обединения вертолети и самолети от състава на Военновъздушни сили: Ми-24 и „ Кугар”, „ Спартан “, „ Пилатус “ и МиГ-29. Военният церемониал приключи с прекосяването на 48 верижни и колесни машини, на въоръжение в Сухопътните войски, работа „ Военна полиция “ и зенитно-ракетните военни формирования на Военновъздушните сили. За първи път през тази година на площад „ Княз Александър Първи “ беше показана и ретро техника от времето на Втората международна война.
32

В парада участваха и Гвардейският внушителен духов оркестър, Фестивалният оркестър и представителните военни духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили. Командващ парада беше заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов.

На тържествения обред на площад „ Княз Александър Първи “ в София участваха президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, заместник- министрите на защитата Атанас Запрянов и Анатолий Величков, заместник-началниците на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев и вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили - генерал-майор Михаил Попов, генерал-майор Цанко Стойков и вицеадмирал Митко Петев, висши офицери от Въоръжените сили на Република България, политици, депутати, дипломати и ветерани.

За първи път през тази година по време на военния церемониал в София се организира неподвижен показ на въоръжение и техника на Българската войска и осведомителна борса, проведена от Централното военно окръжие - част от осведомителната акция „ Бъди боец “. Много младежи се възползваха от опцията да прегледат бойната техника и да получат информация за изискванията за кандидатстване за работа в Българската войска. По традиция след военния церемониал министърът на защитата Красимир Каракачанов и началникът на защитата военачалник Андрей Боцев се срещнаха с представители на военнопатриотичните съюзи и родолюбиви организации, с цел да ги поздравят във връзка празника. По-късно на тържествена гала в резиденция „ Лозенец “ те наградиха военнослужещи и цивилни чиновници за проявен висок професионализъм, отговорност и героизъм при осъществяване на служебните отговорности.
32

На тържеството участваха президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепремиерът Марияна Николова. Официални посетители бяха също заместник-министърът на защитата на Република Северна Македония Беким Максути и шефът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески.
32

Денят на Храбростта, 6 май, стартира да се празнува в Българската войска още с нейното основаване.

С декрет № 1 от първи януари 1880 година княз Александър Батенберг учредява военния медал “За храброст” - отличие, с което се удостояват направилите подвизи на бойното поле. А с декрет № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

През войните в интервала 1912-1918 година, въпреки и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се празнува всяка година с отслужване на панихида за починалите и молебен за живите. Прави се обзор на войсковите елементи. Тържеството приключва с боен церемониал. До подписването на Ньойския контракт Денят на бойната възхвала се празнува настрана на 27 ноември (победата на Българската войска в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година).

През 20-те години този празник се сплотява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. През 1931 година Денят на Храбростта и успехите е разгласен за военен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 година тържеството стартира от предната вечер със заря. След 1946 година традицията в честването на празника на Българската войска е прекратена.

Първоначално е избрана датата 9 септември, а след 1953 година - 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 година Великото национално заседание дефинира за празник на войската 23 август - денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 година и 1992 година, българските воини празнуват този незабравим ден като собствен празник. През 1993 година, с разпореждане на Министерския съвет, 6 май е разгласен за Ден на храбростта и празник на Българската войска.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР