С ритуален огън и народно веселие посрещнаха традиционния празник Сурова

...
С ритуален огън и народно веселие посрещнаха традиционния празник Сурова
Коментари Харесай

Сурвакари благославят земята и хората за по-добър живот

С обреден огън и национално забавление посрещнаха обичайния празник " Сурова " в Пернишко. Силен звън на хлопки, страховити маски и тайнствен танц към разпален огън гонят лошотията, недоимъка и заболяванията.

Рано в неделя сурвакари потеглят по домовете, както повелява традицията и изричат благослов – за здрава и късметна година.

„ Сурва “ е най-големият зимен празник в Пернишко. Обредният танц към огъня се извършва в специфичен темп. Групите се предвождат от лидер, облечен в гвардейски облекла, именуван бюлюкбашия. Традицията е дружината да се състои единствено от мъже. Вратите на всички къщи са необятно отворени и всеки посетител е добре пристигнал. В домовете се редят трапези с локални ястия. От 2009 година Перник е разгласен за европейска столица на сурвакарските игри. Заради силата и непреходността на традицията, обичаят е вписан в представителния лист на ЮНЕСКО за нематериалното културно завещание на човечеството. В края на този месец Перник ще семейства 30-ото издание на Международния фестивал „ Сурва “. Очаква се в тридневното събитие да вземат присъединяване над 10 000 участници.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР