С ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община

...
С ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община
Коментари Харесай

В Мездра почетоха Деня на победата и Ден на Европа - 9 май /снимки/

С обред по издигане на националния трикольор, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз и празнична стратегия в Мездра тържествено беше маркиран Деня на успеха и Ден на Европа - 9 май.
Според съхраняваните в Държавен военноисторически списък - Велико Търново данни, от присъединението на България към Тристранния пакт на 1 март 1941 година до безусловната капитулация на Германия на 8 май 1945 година (и първите няколко месеца след нея) умират 56-ма военнослужещи в Българската войска, които са родени или са мобилизирани от 28-те обитаеми места, които сега влизат в състава на община Мездра. В заключителния стадий на войната против Третия райх (септември 1944 година - май 1945 г.) вземат присъединяване повече от 540 военнослужещи и доброволци от Мездренския край. Единствените останали живи участници от общината във Втората международна война са капитан Илия Григоров (на 97 г.) от с. Царевец и поручик Никола Илиев (на 96 г.) от Мездра.
„ Днес отдаваме респект на всички починали в най-големия боен спор в международната история - Втората международна война, сподели при откриването на тържеството по случай 9 май Светла Дамяновска, гл. специалист „ Културно завещание и религиозни действия “ в Община Мездра. Денят на Европа е разследване от Деня на успеха. През 1985 година в Милано водачите на Съвета на Европа вземат решение 9 май да се празнува като Ден на Европа, който да се отбелязва с разнообразни прояви във всички градове от остарелия континент. “
След тържествения обред по издигане на знамената празнична стратегия изнесоха Мажоретният състав към Център за поддръжка за личностно развиване, с началник Христина Стоянова, който извърши „ Тържествен марш” и „ Марш на Европа”, и Вокална група „ Детски свят”, с началник Анета Петкова, която извърши песните „ Българийо, обичам те” и „ Има светлина”.
Честването на 76-ата годишнина от Победата над хитлерофашизма и Деня на Европа приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на починалите от община Мездра за свободата, независимостта и обединяването на България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР