С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от

...
С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от
Коментари Харесай

Световен ден за възпоменание на жертвите на пътя

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените народи от 2005 година всяка трета неделя на ноември е оповестена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните катастрофи. На този ден в редица страни по света се отдава респект и внимание към починалите и потърпевшите от пътно-транспортни катастрофи.

За първи път този ден е маркиран през 1993 година в Обединеното кралство, а организацията „ Мир на пътя ” слага началото на традицията. Тази година календарният ден за възпоменание на жервтите е 15 ноември (неделя).

Този специфичен възпоменателен ден е необходим за жертвите на пътя, с цел да може те да усетят всеобщото самопризнание за загубата, за болката, за страданието си. Той се е трансформирал и във значим инструмент на битката с безразсъдното шофиране; на предварителната защита на тези тежки произшествия, които оставят своите тежки последствия. Денят за възпоменание е основан за хората по целия свят да се замислят за големите и тежки загуби, които човечеството понася от злополуките по пътищата.

На този ден е значимо да се регистрира и ролята в битката с пътно – транспортния травматизъм на медицинските експерти, служители на реда, пожарникари и всички тези, които всекидневно се борят за спасяването на живота на хората, потърпевши при пътно-транспортните катастрофи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР