С Решение № 95 от 1 февруари 2023 г. Министерският

...
С Решение № 95 от 1 февруари 2023 г. Министерският
Коментари Харесай

Удължава се срокът на временна закрила за украинските граждани

С Решение № 95 от 1 февруари 2023 година Министерският съвет удължи действието на краткотрайната протекция на украинските жители до 4 март 2024 година Приетото решение е в сходство с Решението на Европейската комисия за удължение действието на Директивата за краткотрайна протекция, оповестиха от Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда “.

С друго Решение - № 96, касаещо одобряването на образците на регистрационни карти, които се издават от Държавната организация за бежанците при Министерския съвет, срокът на годност на регистрационните карти на чужденците с предоставена краткотрайна протекция, изтичащ до 24 февруари 2023 година, се удължава до 31 март 2023 година Нова регистрационна карта може да им бъде издадена както след, по този начин и преди приключването на снадки до 31 март 2023 година период по искане на разселените лица от Украйна.

Горепосочените решения на Министерски съвет са оповестени в Системата за правна информация на Министерски съвет: https://pris.government.bg/

По отношение на трудовото законодателство решенията дават опция работодателите да продължат да наемат елементарно украински жители, получили краткотрайна протекция у нас. Остава уговорката на работодателите да осведомят Инспекцията по труда за наетите украински жители, като жители от трети страни, според член 10 алинея 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.

Инспекцията по труда употребява мотива да подсети, че българските работодатели, които желаят да наемат служащи и чиновници от Украйна, следва да обезпечат за тях идентични условия на труд с сътрудниците им от България, като те не могат да бъдат по-неблагоприятни от минималните, избрани в трудовото законодателство.

Главна ревизия по труда създаде в помощ на украинските жители, търсещи работа в България листовка с информация за съществени трудови права, свързани с работното време, заплащането на труда, отпуските и други, както и с документите, които е длъжен да им даде работодателят преди започване на работа, с цел да могат при нужда те да потърсят отбрана на правата си. Брошурата е на български, украински, британски и съветски език.

На разположение за въпросите на украинските жители е и електронната поща [email protected] На посочения имейл специалистите на ИА ГИТ дават отговор навреме на заложените въпроси, като за задачата следва да бъдат посочени и контакти за противоположна връзка. Имейлът е оповестен в уеб страницата на Инспекцията по труда, в рубриката контакти, както и в секцията " За работодатели и работещи “, графа " Работа на чужденци на територията на Р България “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР