С Решение на Министерския съвет от днес започва процедура за

...
С Решение на Министерския съвет от днес започва процедура за
Коментари Харесай

Кабинетът даде зелена светлина за строеж на жилища за военни

С Решение на Министерския съвет от през днешния ден стартира процедура за създаване на жилища за военнослужещи и цивилни чиновници от системата на Министерството на защитата в гарнизон Пловдив. Това е първият от плановете, който МО разгласи като политика за изцяло решение на казуса с остарелия и непълен ведомствен жилищен фонд, се посова в известие от ведомството.

Следващите гарнизони, в които се възнамерява обезпечаването на ведомствени жилища посредством основаване на право на градеж в поземлени парцели - частна държавна благосъстоятелност, предоставени за ръководство на МО, са София, Варна, Стара Загора, Бургас и Велико Търново. Именно от тези гарнизони е най-големият брой картотекирани за жилища военнослужещи и чиновници от структурите на военното ведомство и Българската войска, които все още са повече от 3 000, осведомят от министерството.

Отстъпеното право на градеж е заложено във визията на Министерството на защитата за ръководство на парцелите в освободените войскови региони и е част от политиката на управлението освен за ръководството на парцелите, само че и за привличането и мотивирането на кадрови военнослужещи и цивилни чиновници посредством повишение на обществения им статус.

Пилотният план по основаване на право на градеж в Пловдив е върху аграрен парцел с идентификатор 56784.529.167 в регион " Източен ", с лице към бул. " Освобождение ". Площта на парцела е 9 660 кв. метра.

Правото на градеж ще се учреди след търг, при условия и по ред, избрани с решението на Министерския съвет. Предвижда се възнаграждение на правото на градеж да е посредством равностойно имотно обезщетение в построявания обект. На базата на оценка, осъществена от самостоятелен оценител, са избрани началната тръжна цена - 501 653 лв., и съответният % от разгънатата застроена повърхност на бъдещото застрояване - 17 %, представляващ компенсацията за МО.

Определена е степента на комплектност на жилищата - с изпълнени подови настилки, с положени мазилка, шпакловка и багра по стени и тавани , с изцяло построени съоръжения, с оборудвани и обзаведени кухни и санитарни възли, с избрани по 1 гараж или паркомясто и по 1 складово помещение. При използване на оптимално допустимите индикатори за застрояване /за смесена многофункционална устройствена зона/, в парцела е допустимо построяването на жилищна постройка със застроена повърхност 7 728 кв.м. и разгърната застроена повърхност /РЗП/ 28 980 кв. метра.

При заложения като начална цена %, от който ще стартира наддаването /17 процента/, РЗП за жилища на МО е почти 5 000 кв. м., което се равнява на към 55 жилища / двустайни, тристайни или четиристайни, с повърхност на жилище приблизително 90 кв.м./. Очаква се достигнатият на търга % обезщетение и съответният брой жилища, които МО ще получи, да са по-големи, поради спортния темперамент на процедурата.

Учредяването на право на градеж посредством тръжна процедура съставлява резистентен модел, разрастващ се дълготрайно, с който ще се решат проблемите, свързани както с дефицита на жилища, по този начин и с ръководството, охраняването и поддържането на парцелите с отпаднала нужда. Така МО ще обезпечи нови жилища за военнослужещите и чиновниците, без да влага спомагателен финансов запас, показват още от ведомството.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР